szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ég felé törő sóskafa

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 25.


Akár 3 méter magasra növő cserje, melynek fehéres-zöld kérge van, szalmás-sárga gallyakkal. 

Az ég felé törő sóskafa

Más néven a közönséges borbolya - Berberis vulgaris - Rügyei kicsik, a rügypikkelyek végei ívesen hajlottak. A hosszúhajtások levelei tövisekké alakulnak. Tojásdad levelei  csomókba tömörülve a rövidhajtások hónaljában nőnek, melyek sötétzöldek, a hátoldaluk világoszöld.

Virágai aranysárgák, illatosak, csüngő, sokvirágú fürtben, amely a rövidhajtásokon végállóak. Hosszúkás termése a narancstól a bíborvörös színig változó, hosszúkás magvakkal. A csaknem áttetsző bogyók húsa savanyú.

Csalitosokban, cserjésekben, erdőszéleken, világos erdőben, köves lejtőkön, valamint száraz folyóvölgyekben található meg. Különösen savanykás, meszes talajokon síkvidéktől a magashegységig fellelhető.

Különösen Dél-Európában terjedt el, de Nyugat és Közép-Európában is meghonosodott. Áprilistól júniusig dúsan virágzik, bogyói októberre érnek be.

A sóskafa vagy sóskaborbolya gyökere és kérge sárga színanyagot tartalmaznak, a berberint, amelyet régen bőr és kelmefestésre használtak.

Fája kemény, szabályos és finom szerkezetű, ezért intarziakészítéshez és fogpiszkálókhoz használják.

Terméseit a madarak szívesen fogyasztják. Bogyói egyáltalán nem tartalmaznak alkaloidákat, viszont nagy mennyiségű alma és egyéb gyümölcssavat igen, (ezek adják a savanyú ízt és innen a neve is), valamint számos vitamint.

A bogyók főzete megfázásnál fokozhatja a szervezet ellenálló-képességét. Ínséges időkben érett bogyóit sok cukorral lekvárnak főzték meg.

Leveleiben és gyökereiben található mérgező és keserű alkaloidát, a berberint a gyógyszeripar hashajtó adalék anyagaként hasznosítja, valamint adják máj és epeműködési zavaroknál is.

Nyáron a borbolyalevél fonákján narancssárga-vörösesbarna foltokat vagy pörsenéseket lehet látni. Ezekből spóraláncok törnek elő, amelyek a széllel, a gabonára kerülhetnek, ahol a gombaspóri kicsírázik, és a levélszövetben kiterjedt gombafonatot hoz létre. Az új spórák milliói képződnek, amelyek tovább fertőzik szomszédokat, és rövid idő alatt a teljes gabonatermést elpusztíthatják.

Kapcsolódó cikk: A bátran nassolható nashi
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia