szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ekcéma okai nyáron

Szépzöld, 2017. ápr. 30.


Aki találkozott már az ekcéma kellemetlenségeivel, az pontosan tudja, milyen kínzó tünetekkel jár a betegség. Ugyan időnként ismételten fellángolhat, viszont jó hír, hogy a megfelelő bőrápolással és a mindennapi apróságokra való odafigyeléssel enyhíthetőek a panaszok.

Az ekcéma okai nyáron

A Hillvital.hu azt javasolja az érintetteknek, hogy már az ekcéma első jeleinek észlelésekor használjanak természetes összetevőjű balzsamokat, krémeket, melyekkel elejét lehet venni a probléma elhatalmasodásának.

Nyáron, amikor bőrfelületünk nagy része szabadon van, esztétikai okok miatt is különösen fontos, hogy azt ne csúfítsák el a vöröses, hámló, s persze nem utolsó sorban kínzóan viszkető foltok. Nézzük, milyen okok vezethetnek a meleg hónapokban a betegség fellángolásához, s mit tehetünk ezek ellen!

Gyakori zuhanyozás

A nyári tikkasztó hőségben magától értetődő, hogy gyakrabban zuhanyozunk. A meleg víz már alapvetően kiszárítja a bőrt, pláne, ha ehhez még hozzávesszük a helytelenül megválasztott tisztálkodó szereket.

A szappanok közül kizárólag a természetes alapanyagokat tartalmazók ajánlottak, ezek ugyanis nem szárítják a bőrt. Minden más típussal többet árthatunk állapotának, mint használnánk. Tusfürdők és habfürdők terén szintén rendkívül széles a választék, de az összetevőket minden esetben érdemes megnézni. A parfümöt, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó típusok kerülendőek, s érdemes ezek kapcsán is a természetességet előnyben részesíteni.

Rosszul kiöblített ruházat

A nyári hónapokban ruháinkat gyakrabban mossuk, s nagyon fontos, hogy ezt mindig a megfelelő mennyiségű és minőségű mosószerrel tegyük. Ha nem indítanánk be a mosógépet néhány fölső kedvéért, akkor az alapos kiöblítésre fokozottan ügyeljünk. Az ekcéma gyakran visszavezethető a rendszeresen használt mosóporra, öblítőre, mely benne maradhat a textíliák szálai között.

Kiszáradt bőr

Az ekcéma kialakulásához nagymértékben hozzájárul a bőrszárazság. A strandolás időszakában hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a bőrnek a szokásosnál is több, extra hidratálásra van szüksége. Fontos, hogy kiváló minőségű alapanyagokat használjunk ennek érdekében, hiszen az alsó kategóriás testápolókkal szinte biztosan nem érjük el a kívánt hatást.

A konyhában egyre többek által használt kókuszolaj testápolásra is remek választás lehet, de a drogériákban is találhatunk olyan készítményeket, melyek irritáció nélkül gondoskodnak a hidratálásról. Otthoni tusolás és strandolás alkalmával sem érdemes elfeledkezni a bőr nedvességtartalmának visszapótlásáról, ugyanis ellenkező esetben az ekcéma újra megjelenhet, vagy akár életünkben először szembesülhetünk a kellemetlenséggel.

Hidratálás belsőleg

A bőr hidratáltsága és az ekcéma elkerülése érdekében nem csak krémekkel tehetünk, hanem a megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel is. Nyaranta rendszerint felhívják a figyelmünket arra, hogy igyunk eleget. Ez azonban a közérzeten túl a bőrre is hatással van.

S hogy mennyi folyadékot érdemes fogyasztani? A szakemberek szerint a testsúly négy százalékának megfelelő literszám bizonyul ideálisnak. A cukrozott üdítők helyett azonban részesítsük előnyben az ásványvizet, a frissen facsart leveket és az egészségre is jótékony hatást gyakorló gyógyteákat.

Viszket és ég? Ne vakarja!

S hogy mi a teendő, ha minden elővigyázatosság ellenére is megjelennek a viszkető, vöröses, hámló foltok? Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a vakarás kerülendő. Nem csak terjedni fog ugyanis hatására a betegség, de a bőrfelület is egyre inkább felsértetté válhat.

A panaszok enyhítése érdekében törekedjünk a folyamatos hidratálásra, s ehhez a természetes alapanyagokat tartalmazó készítmények bizonyulnak a legjobb választásnak. A gyógynövények már sokszor bebizonyították, hogy akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazva azokat, rendkívül hatékonyak. 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!