szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az élet bajnokai

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 12.


A legrégebben élő szervezetek a kelet-kaliforniai Fehér Hegyekben növő szálkástobozú fenyők. 3000 méteres tengerszint feletti magasságban találtak egy 4844 éves fát és több olyat, amelyeknek az életkora meghaladja a 4000 évet.

Az élet bajnokai

Ezek a famatuzsálemek nem nőnek nagyra. Hívják őket nagyon találóan bozontos fenyőnek (Pinus aristata) is. A legmagasabb csak 10 méter, a legkisebbek pedig alig érik el a 3 métert. Kérgük lehámlik, ezzel felfedve a száraz, sebes farészt. Egynéhány ágon azonban tűlevelek csomói nőnek, ami azt bizonyítja, hogy a fák még mindig élnek.

Ha eltűnődünk ezeknek a fenyőknek a korukról, tudatosul bennünk, hogy már akkor öregek voltak, amikor Kolumbusz kikötött Amerika partjainál. Teljes virágzásukat a fáraók uralkodása idején élték. Abban az időben csíráztak, amikor az emberek, valahol a Földközi-tengertől keletre, elvetették az első magokat, és letelepedtek.

 

A fák életkorát úgy tudják megállapítani, hogy egy vékony szondát fúrnak a fatörzs közepéig, majd abból egy ceruza-vékony hengert húznak ki, amelyen leszámolhatók az évgyűrűk.
Az ilyen öregfenyők törzse azonban már annyira tekeredett, hogy nagyon nehéz megállapítani, hol van a közepük. A fa nem károsodik, mert a vékony, fúrt lyukat a fenyőgyanta eltömíti.

Az életfeltétel ezekben a hegyekben nagyon kemények. Az évi csapadékmennyiség csak 25 mm, a talaj pedig csupa kő. Télen nagyon hideg van, nyáron pedig a szárazság pusztít, így ezek a fenyők különösen lassan nőnek. Lehetséges, hogy bizonyos években egyáltalán nem gyarapodtak. Évezredekig, folyamatosan nem él az egész fa, csak pár ág, időről időre, majd azok is elpusztulnak, de helyettük újak hajtanak ki és élnek tovább.

 

Így ezt a különlegesen magas kort nem az égész fa éri el, hanem az egyes hajtásai együttesen. Semmilyen növényi sejt nem él tovább ugyanis 30 évnél.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!