Az életerős hajdina csíráztatása
Sulyok Józsefné, 2015. dec. 18.
Nagyon fontos a hajdina fajtája és a minőssége. A barna színű hajdina már pörkölve van, ne próbálkozzunk vele, mert nem fog kicsírázni.

A világos színű hajdina, amelyben esetleg vannak zöld árnyalatú szemek is, az jó, csíraképes.
Hogyan kezdjünk hozzá. Először is áztassuk be, de előtte többszöri, bő vízzel mossuk le a hajdinát, majd áztassuk 1-2 órán keresztül. Azután öntsük le róla a vizet és hagyjuk magára.
Majd 7-8 óra elteltével öblítsük le, de ezt még egyszer ismételjük meg. Nem elég, ha szűrőn keresztül átöblítjük. A hajdinát rakjuk egy edénybe engedjünk rá bőven vizet, kézzel alaposan dörzsöljük, mossuk át, amit többször is megismételünk. Ezt az öblögetést addig folytassuk, amíg a hajdinán keletkezett nyúlós, nyálkás anyagot teljesen le nem mostuk.
Egy nap múlva láthatóak lesznek a pici csírák, ilyenkor már lehet fogyasztani.
Három napon keresztül legjobb a hajdinacsíra felhasználása. Tele van vitaminokkal, enzimekkel, életerővel. Kitűnő kenyér, fasírt, szósz, pástétom, hajdinakása készíthető belőle.
A harmadik nap után kellemetlen szagot veszünk rajta észre, de még ekkor is ehető, csak már nem annyira ízletes. Ha hamarabb érezzük a kellemetlen szagot, akkor nem volt alapos az öblögetése, lemosása.
Teljesen semleges az íze, így egyaránt alkalmas édes és sós ételek készítésére. Télen nélkülözhetetlen alapanyag a nyerskonyhában, ugyanis melegítő hatása van.
Ha úgy gondoljuk, hogy a harmadik nap után nem fogyasztunk belőle, tegyük a hűtőszekrénybe, ott még 2-3 napig eláll, vagyis azután is fogyasztható.
Kapcsolódó cikk: Így tápláld hiba nélkül
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23