szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az eltűnt népszokás: komatál küldés

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 24.


A komatál küldés kihalóban lévő szokások közé tartozik. A múlt században még sok helyen élő volt és gyakorolták.

Az eltűnt népszokás: komatál küldés

Ez a komatál nem azonos a szintén komatálnak vagy komaszilkének nevezett edénnyel, amelyben a fiatal anyáknak, akik gyermekágyban feküdtek, a komaasszonyok, a rokonok, a szomszédok ételt hordtak, illetőleg még ma is hordanak, hogy ne kelljen főzni a szülést követő elő hetekben.


A II. világháború utáni időszak már csak a Dunántúlon, főleg Baranyában, Somogy és Zala megyében volt szokás a komatál-küldés. Amíg a 19. században a legények is küldtek lányoknak komatálat, vagy fordítva, századunkban a komatál-küldés a serdülő lánykák szokása volt.


A jó barátnők, főként, ha szüleik is barátságban voltak egymással, a húsvét utáni vasárnap (fehérvasárnap) ünnepélyesen felkeresték egymást.


A látogató szépen feldíszített tálat vitt magával, amelyet még egy díszes kendővel is letakart. A tálon étel, ital volt, főleg kalács és szépen díszített húsvéti tojás. Ha a másik lány elfogadta a komatálat, akkor egy másik, hasonló szépen feldíszített tálat adott helyette. Máskor csak a tálban lévő tojásokat vette ki és adott helyette más húsvéti tojást. Ilyenkor mondókát mondtak vagy énekeltek:
Komatálat hoztam,
Meg is aranyoztam,…


Ezután a két kislány, akik komatálat cseréltek, tegezés helyett magázták, és komának vagy mátkának szólították egymást. A barátság néha csak a férjhez menésig tartott, máskor azonban egészen halálukig megmaradtak „komának”, „mátkának”. Néha egymás lakodalmán is fontos szerepet játszottak, aki előbb ment férjhez, annak a lakodalmán a koma volt az első koszorúslány.
Az a szokás érdekes módon, a Dunántúlon, valamint határon túl a moldvai csángóknál (Románia) maradt fenn.


Baranya megyében néha nem komatálat, hanem úgynevezett komafát cseréltek a lányok. Hasonlóképpen mondókát mondtak, vagy kis éneket énekeltek.

 

A mátkálás emlékét őrzi az a szép lakodalmi ének is, melyben két virágszedő barátnő a házasságról beszélget, s egymást mátkának szólítják.

 

Az ének különböző változataiban a lányok sokféle férfinevet felsorolnak és mindenkinek elmondják a hibáit is, amíg elérnek ahhoz a férfihez, amely kedves szívüknek. Ennek az éneknek változatai hazánk sokféle táján ismert, és más és más dallammal éneklik, egymást szórakoztatva a lakodalomban.


A húsvéttól pünkösdig tartó időszak a tavasz legszebb ideje. Ugyanakkor a mezőgazdasági munkák egyik fontos időszaka is. A zsendülő búzát, palántákat, gyümölcsfákat részben egyházi, részben népi szokásokkal igyekeztek ilyenkor óvni.
 

Kapcsolódó cikk:

A budafoki borturizmus fejlődése
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia