szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az emberiséggel egyidős fűszerkert

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 16.


Reneszánszukat élik ma a fűszer és gyógynövénykertek. A falvakban és a városokban egyre többen alakítanak ki házi használatra ilyen kiskerteket. Van, aki a balkonon, ablakpárkányon, és aki teheti a kertben ültet illatos fűszernövényeket, gyógynövényeket. 

Az emberiséggel egyidős fűszerkert

Amióta ember él a Földön, azóta használják a természetben fellelhető aromás növényeket étkezésre, gyógyításra, kozmetikai célokra. Minden korban, minden kultúrkörben igyekeztek felhasználni és kihasználni a természet kínálta lehetőségeket.

Az iraki Shanidar-barlang feltárása kapcsán a kutatók igen érdekes felfedezést tettek az őskori gyógyászatot illetően. Az egyik sir vizsgálatából egyértelműen kimutattak öt, ma is használt gyógynövényt. A cickafark, az aggófű, a gyöngyike, a zilizt és az imolát sikerült azonosítani.

Az ókorban igen nagy hagyománya volt az illatos növények hasznosításának. Készítettek gyógyborokat, porokat, füstölőket, szirupot, olajokat, krémeket, gyógy-mézeket és fűszerezték az ételeket. A korabeli gyógyítók is többféle formában és módon alkalmazták a gyógynövényeket. A fennmaradt krónikák szerint az első gyógynövénykerteket az i.e. 8. században alakították ki Babilóniában. A kertben 64 növényt termesztettek, többek között olyan erős hatásúakat, mint a beléndek, a mák és a mandragóra.

Görögországban, Egyiptomban, Rómában egyaránt elterjedt a növénykertek kialakítása, és ezekből az időkből már maradtak írásos emlékek is.

A római korban a fűszerkerteket pontos mértani formák szerint alakították ki. A kolostorkertek elterjedése idején négyszögletes területeket osztottak fel, az ágyások között ösvényeket alakítottak ki. Egy ágyásban egy növényfajt termesztettek. Jellemző volt, hogy a gyógyászati célból ültetett növényeket a betegszobák közelébe telepítették.

1485- 1603 között a legtöbb ház kertjében termesztettek illatos gyógyfüveket, zöldfűszereket, de nem volt jellemző a kifejezett gyógynövénykert. A 18. századra ezeknek a növényeknek a termesztése teljesen összeolvadt a virág és a zöldségtermesztéssel. A természetesség és egészség iránti fokozott igény keltette újra életre a gyógynövénykerteket. A magunk által termelt és feldolgozott gyógynövényekből, fűszernövényekből készített étel, gyógy-méz, gyógyital, teakeverék stb. jól szolgálják egészségünket. A gyógynövények tulajdonságait, gyógyhatásait ma már számos klinikai vizsgálat alátámasztja.

A fűszernövények jó része – kakukkfű, bazsalikom, koriander, petrezselyem, metélőhagyma, kapor, borsikafű, majoranna – remekül érzik magukat az ablakpárkányon, és egész évben biztosítják a fűszerutánpótlást. Aki szerencsés és lehetősége van kertet kialakítani, az jóval több növényt telepíthet és nemcsak fűszer, hanem gyógynövényeket is. A növények fajösszetételét és helyét úgy érdemes összeválogatni, hogy a közel azonos igényűek egymáshoz közel kerüljenek.  

A fűszernövények között egynyárikat és évelőket is találunk. Az évelők elhelyezésénél számítsunk arra, hogy 3-5 évig ott tenyésznek, majd ahová ültetjük, míg az egynyáriak helyét évente változtatjuk. Egyes fajok átévelők, ami azt jelenti, hogy elméletileg egynyáriak, de elszórják magjukat, és tavasszal újra kelnek. Az ilyen fajok könnyen elterjednek és elnyomnak más növényeket. Ilyen például a zsázsa, a kapor, a kömények és a mustárfélék.

Kapcsolódó cikk: Jövőre válaszd őket
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia