szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az energiahatékony házaké a jövő

Szépzöld, 2011. márc. 21.


Az Európai Unió előírásai nagy hangsúlyt helyeznek az energiahatékonyságra az építésügy terén. Hazánkban – mint azt már korábban megírtuk – 2012-től hazánkban Energetikai tanúsítvány-köteles minden új épület, illetve régi építésű is, amennyiben elidegenítik, vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adják azt. 2020-tól pedig e tanúsítvány alapján csak „nulla energiafogyasztással rendelkező” házak épülhetnek majd, melyre a részletes szabályokat 2011 nyarán kel kidolgoznia a kormányzatnak.

Az energiahatékony házaké a jövő

Az egyre szigorodó jogi környezet és az egyre szűkülő energia-források is arra késztetik az építtetőket, hogy energia hatékony megoldásokat alkalmazzanak. Hazánk e téren sajnos még nem érte el a nyugati országok szintjét. A hatályos energiafelhasználási szabályok alapján egy új épületnek évente legfeljebb 150-160 kWh/m2.

 

Azonban Magyarországon egy átlagos lakás - évente - 200-270 kWh/m2 fűtési energiát fogyaszt el, ami igen soknak számít. A nyugat-európai otthonok (régiek és újépítésűek is) átlagfogyasztása - ezzel szemben - mindössze hozzávetőlegesen 100 kWh/m2/év körüli fogyasztással rendelkeznek. A passzívházak például - energiafelhasználásukat tekintve - csupán legfeljebb 15 kWh/m2 - t fogyasztanak évente.

 

Látható tehát, hogy hazánknak igen jelentős lemaradást kell behoznia, melyhez szükség van egy hatékony szabályozó-ellenőrző rendszerre, de állami támogatásra, tájékoztatásra, illetve széles körben elérhető lakossági pályáztatásra is. Ugyanis, ha elvégezzük a megfelelő számításokat, láthatjuk, hogy az, ami most energia hatékony és környezetbarát, az a hagyományos megoldásokhoz képest bizony jóval több költséget emészt fel.

 

Éppen ezért fontos, hogy a beruházási költségeket és az energia-fogyasztást - ha megoldható - egyszerre mérsékeljük. Ebből a szempontból lehet megfelelő választás, ha úgynevezett minősített készházat építtetünk. Az ilyen, könnyűszerkezetes épületek kivitelezésére csakis a Építésügyi Minőségi-ellenőrző Innovációs Kht. (ÉMI) által kiadott megfelelési engedéllyel (ÉME) rendelkező vállalkozásokat bízzunk meg. Ezek a kivitelezők ugyanis garanciát vállalnak a minőségre és az energiahatékonyságra is. Hazánkban az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) Könnyűszerkezetépítő Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) védjegyével is ellátják azon cégeket, amelyek minősített készházak kivitelezésével foglalkoznak.

 

Az érvényben lévő, uniós jogszabályok szerint a felállított könnyű-szerkezeteket külön is minősíttetni szükséges, még úgy is, hogy azok már eleve minősített alapanyagokból készülnek. Magyarországon egy ilyen minősítés rendkívül költséges, ezért is fordulhat elő, hogy olyan házak épülnek, amelyek nem felelnek meg sem energiahatékonysági, sem egyéb, építésügyi szabvány szempontjából.. A minősített készházak ráadásul kevés átalakítással és anyagi ráfordítással alakíthatók át passzívházzá is, melynek összköltsége nem haladja meg a hagyományos technológiával történő építkezését. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Energiát adó növények

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia