szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az étkező

Sulyok Timea, 2008. febr. 14.


 

A következőkben néhány példát láthatunk stílus-kialakítási megoldásokra az ebédlőkben.
A bemutatott képek igen sokrétűek és kis töprengésre sarkalnak. A stílusok keveredése és sokszínűsége figyelhető meg, melyet bátran alkalmazhatunk saját ebédlőnk kialakításánál.
Ki-ki döntse ízlése szerint mely megoldást is látná szívesen otthonában.

 

Elsőként vegyük szemügyre ezt a két ebédlőt. Mindkettő klasszikus stílusjegyeket vonultat fel. Az első esetben az az érzésünk támadhat, hogy a ház lakói szeretnék visszaadni az arisztokrata kastélybelsőkre jellemző hangulatot. Megőrizték azonban az egyensúlyt, nem tűnik erőltetettnek. A bútorok harmonikus egységet képeznek a kiegészítőkkel és a helyiség színeivel.
 
A második esetben - szívemnek kedvesebb módon- otthonosabb légkört teremtettek azzal, hogy melegebb színeket alkalmazva tették barátságosabbá az ebédlőt. Láthatjuk, hogy az étkező harmonikus egységbe olvad a nappalival. Ilyen „napsütötte” környezetben jól indul a nap.
 
A harmadik képen egy nagyon szép megoldást látunk régi és új találkozására. Az étkezőszekrény hangsúlyos szerepet betöltve, a biedermeier stílus jegyeit hordozza magán, mely elsősorban a polgárság köreiben volt népszerű stílus, a 19. században. Az étkezőasztal háttámlájának egyedi megoldása üdítő színfolt a helyiségben. A mennyezet kazettás megoldása az egyhangúságnak üzen hadat. Az összkép egyedi és tetszetős.
 

 
S egy éles váltással megérkeztünk korunk világába. Itt két példát látunk a 20. sz. végét és 21. sz. elejét olyannyira jellemző forma- és színvilágra.
Az első esetben letisztult forma és színvilágot láthatunk. A bútorok és a falak vonalai is szögletesek, mértani „rendet” tapasztalunk. A kevés szín (barna, fehér, bézs) használata is a modern lét szimbólumaként jelenik meg. Minden funkcionális szerepet tölt be, egyetlen díszítő elem - az egyébként igen hangsúlyos - kép a falon.
 
A második esetben, ami mindenekelőtt eszembe jut: Na, ezt talán mégsem!
Bár „le a kalappal” a formatervező előtt, valóban egyedi megoldást tárt elénk. Nem vádolhatjuk azzal, hogy a szürke hétköznapokat bemutató étkezőbelsőt hozta el hozzánk :-) Színvilága vakmerő és egyedi, nekem kicsit vibráló ez a tér és a színeiben sem látom az összhangot, de ez az én szubjektív véleményem.
 
 
 
S végül két olyan példát szeretnék bemutatni, ahol a modern úgy jelenik meg a térben, hogy az nem okoz sivár, ingerszegény hatást. Mindkét esetben a bútorok átláthatóak, egyszerű, tiszta vonalvezetésűek, a színek óvatos használatával azonban harmonikus környezetet eredményeznek. Az első esetben a fehér egyhangúságát a barna és a bézs szín használata sikeresen ellensúlyozza. A második esetben a narancs - terrakotta szín alkalmazását látjuk, ami mindig eredményesen hoz életet, vidámságot a helyiségbe.
 
 Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!