szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az Európában fiatal frézia

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 03.


A Freesia nemzetség a dél-afrikai fennsík Fokvároshoz közeli részéről származik, ahol állítólag két fajta ma is természetes körülmények között él. 

Az Európában fiatal frézia

Hazánkban és a többi európai országokban a II. világháború után nagy változás állt be a vágott virágok termesztése és a piaci igények terén.

Az üvegházi vágott virág nagyon keresetté vált, különösen az utóbbi 15-20 évben. A rózsa, gerbera és a szegfű mellett megnőtt az érdeklődés a növényritkaságok, újdonságok iránt. A frézia is közkedveltté vált, kedvelik a tartóssága miatt, megjelenésű formáját, változatos színét, édes illatát, a belőle köthető egyedi csoportformákat.

A modern kötészet nélkülözhetetlen alapanyaga lett, időszakosan a legkeresettebb, mivel felhasználható vegyes virágkompozícióba és önálló csokorként is.

Valóságos kötészeti remekművet lehet belőle alkotni. Jelentőségét növeli, hogy a növénynemesítők kellemes illatú, változatos színű, nemes virágot állítottak elő az elmúlt évtizedekben.

Több, kedvelt hazai vágott virág között a fréziának egészen fiatal múltja van. Nincs száz áve, hogy a hagymagumója Európába került, így ma még újdonságnak számít.

A piaci igény fréziából időszakonként kielégítetlen, a termelés, a kínálat alatt marad.

A frézia gazdaságossága részben annak is köszönhető, hogy vágott virága kisméretű, az árú előkészítése, csomagosa, szállítása nem igényel túlságosan nagy helyet. Bimbós állapotban pedig jól tárolható 2-4 fokos helyiségben. A vágott virág zömmel a téli hónapokban kerül forgalomba.

A megfelelő termesztési módot választva bármelyik időszakban előállítható a frézia. A frézia-kultúra gazdaságosságát azzal is növelhetjük, hogy a virág termesztése mellett a fiatal hagymagumók továbbnevelésével is foglalkozunk. Erkély és ablakládákba, hobbikertekbe kiültethető és virágoztatható az a hagymagumó is, amelyet a nagyüzem már nem tud gazdaságosan továbbnevelni.

A frézia-fajok hagymagumós, lágy szárú, fagyérzékeny, évelő növények. A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között. A hagymagumó a magvetés első évében fejlődik ki. A tárolást követő kiültetés után a vegetációs időszak alatt új hagymagumót fejleszt, a régi pedig összezsugorodik, majd elpusztul. A minden évben megújuló kis hagymagumó adja át a kifejlődő növénynek a tartalék tápanyagot, majd ez lesz a következő nemzedék indító tápanyagraktára is.

A hagymagumó csúcsán a legjobban kifejlett rügy a csúcsrügy, a körgyűrűkön a mellékrügyek helyezkednek el. Kiültetés után mellékgyökér-rendszer fejlődik ki, amelyeknek a feladata a víz és a tápanyag felvétele valamint  a növény rögzítése a talajban. A rügy kihajt, a hajtás megvastagszik, majd továbbfejlődik és egy új hagymagumó lesz belőle.

A már kialakult fiatal hagymagumó képes virágzatot hozni. A frézia egyszerű vagy elágaz virágzati szárat nevel. Virágzata többé-kevésbé vízszintes helyzetű, végállású, a virágok kétoldalt nagyjából egyenlő távolságra váltakozva helyezkednek el. Az illatozó virágok színe sárga, fehér, piros, kék, lila és azok árnyalatai. A magház alsó állású, hosszúkás, háromrekeszű, sokmagvú tokterméssé fejlődik. 

Kapcsolódó cikk: 9 fájdaloműző levendula tipp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!