szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ezerarcú orchidea

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 07.


Csónak, vessző, papucs, bugakosbor, lepke szavak mind-mind egy orchideafajtát jelölnek. De ezek a növények nemcsak nevükben különlegesek, hanem megjelenésükben is szépek.

Az ezerarcú orchidea

Lepkeorchidea

Lepkeformájú virágáról kapta a nevét, amely lehet lila, rózsaszín vagy fehér színű. Ez az egyik leghálásabb faj. Ha a szárát harmadik vagy negyedik rügynél visszavágjuk, nyáron akár többször is virágzik. A vízre kényes, figyeljük rá, hogy ne öntözzük túl, mert töve berohad a pangó víztől, fényigényes, északi fekvésű szobában elpusztul. Nyár végén kinyithatjuk rá az ablakot, mert a beáramló meleg levegő serkenti a virágzást. Télen a 18-23 fokos szobahőmérsékletet kedveli. Tegyük az ablakpárkányra és a radiátorra tegyünk párologtató vizet, mert a párás levegőt kedveli.

Érdemes beszerezni boci-tarka orchideát. Ennek intenzívebb a virágzóképessége és könnyebb vele bánni. Nem kényes a túlöntözésre, még arra is képes, hogy a tövét kettényissa és oldalrügyet hozzon.

Csónakorchidea

Karácsony táján hozza harang alakú virágait, igaz nem a lakásban. Gondoskodni kell számára egy hűvös, fényes helyről, ahol kitelelhet. Bokorrá is fejlődhet, ezért nagyobb figyelmet igényel. Ki kell karózni, nehogy a saját súlyától megpattanjon a virág szára. Ha egy része elkorhad, azt ki kell szedni, és helyére egy új közeget ültetni.

Nyáron legjobb félárnyékba tenni, a kerti tó szerves anyagokkal teli vizével is lehet öntözni, bőséges tápanyagra van szüksége.

Vesszőkosbor

Évente egyszer virágzik, ez is télen történik, de a lakást nem sokáig díszíti, mert a meleget nem nagyon szereti, 10-12 fokos télikertben érzi jól magát. Nyáron viszont a szabad levegőn és a tűző napon remekül elvan. Tartsuk szem előtt, fokozatosan szoktassuk az új helyéhez, mert az erős hőmérsékletváltozást nem éli túl.

Nyáron víz és páraigényes, a pihenő időszakban a szárazabb környezetet részesíti előnybe. Ilyenkor figyelni kell, hogy a közege ne száradjon ki. Ha a szárgumóján megjelenik a rügy, nem szabad öntözni, mert akkor virág helyett újabb sarjat hoz, mondja a szakember.

Papucsorchidea

Nem nagy fényigényű, kedveli a párás levegőt, nyáron sem szereti a meleget, télen a lakásban is tarthatjuk a pöttyös, foltos levelű növényt. Apróbb, kérges közeget igényel. Érzékenyen reagál a pangó vízre, képes be is gombásodni, legjobb, ha egy vásznat teszünk a cserép aljára, abból annyi nedvességet szív fel, amennyire szüksége van. Felülről csak a tápoldatot kapja.

Megtévesztő lehet, hogy virágzás után sárgulni kezd a levele. Amíg az be nem barnul ne szedjük le, mert ezzel gátolhatjuk a virágzást, mondja a szakember.

Bugakosbor

Az orchideák királynője hatalmas illatos virágokat hoz, akár évente többször is. Díszítőértéke jelentős, de a tartása problémás. Túlöntözni nem szabad, a páradús környezetről gondoskodni kell. Ha jól érzi magát, képes elágazódni és egyszerre több száron virágozni. A betegségekkel szemben ellenálló, a pajzstetű lepheti el néha, amit szappanos vízzel, fogkefével távolíthatunk el.

Április-májusban érdemes átültetni, amikor az új hajtása csak 1-2 cm. Figyeljünk oda, nehogy az összes hátsó szárgumót leválasszuk róla. Minimum ötöt hagyjunk rajta, ennyi kell az új hatáshoz.

Kapcsolódó cikk: Cukorcirok, a kihasználatlan gabona

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia