szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az illatozó nemes babér

Sulyok Timea, 2015. jan. 20.


Eredetileg Kis-Ázsiából és a Balkén déli részéről származik, ma azonban az egész Mediterráneumban elterjedt. Egyenes növésű, a talajtól dúsan elágazó, örökzöld cserje vagy kis fa, széles kúp alakú, idősebb korban gömbölyded koronával.

Az illatozó nemes babér

Kérge sima, később pikkelyesen felhasadó, színe a sötétszürkétől a szürkésfeketéig változó. A felálló ágakon dús levélzet fejlődik. A fiatal hajtásai kopaszak, vékonyak, vöröses-zöldek, a rügyei vörösesbarnák. A levéllemez érdesen bőrnemű, felül sötétzöld, alul világoszöld, töve felé vöröses oldallevelekkel. Virágai egyivarúak, kicsik, zöldessárgák. Termése eleinte zöld, majd kékesfekete, fényes, tojásdad alakú bogyó.
Termőhelye a sziklafalakon és nedves ligetes erdőkben van, kedveli a humusztalajokat meleg, napos fekvésben, március-májusban virágzik.

A mediterrán keménylombú régió fontos kísérőfaja a valódi babér. Természetes termőhelyén nem csak magról szaporodik, hanem gyökérhajtásokkal is, így idővel sűrű cserjecsoportok jönnek létre. Közép-Európában többnyire nem telel át a szabadban, bár néhány mínusz fokot kibír, ezért itt dézsás növény. XIV. Lajos óta a teraszok, lépcsőházak, télikertek, gömb vagy kúp alakúra nyírva pedig világi és egyházi ünnepi alkalmak dísze.

A görögök Apollónnak szentelték, és az istenek fájaként szentélyekben nevelték. Itáliába is a görögök vitték a babért i. e. 300-ban. Ágaiból fonták az áhított „babérkoszorút”, amelyet a dicsőség és bölcsesség jelképeként győzelmes hadvezéreknek, császároknak, énekeseknek és költőknek nyújtottak át. A középkorban házaik hátsó udvarában babérköteget égettek és az emberek, így védekezzenek a pestis ellen. Napjainkban, világszerte de különösen Franciaországban és a mediterrán országokban a babérlevél frissen és szárítva egyaránt kedvelt fűszer. Frissen a levél elég keserű, ez szárítással elmúlik, de az illóolaja megmarad. Fűszerként sokfelé, sokféleképpen használják. Magyarországon elképzelhetetlen pl. egy Jókai-bableves vagy a hordós-káposzta elkészítése babérlevél nélkül.

Bogyóiból préseléssel vagy desztillálással sűrű, zöldes olajat nyernek, amelyből likőrt készítenek vagy szappant illatosítanak.
A gyógyászatban főzetét köhögés és nátha csillapítására, olaját kenőcs formájában bedörzsölésre, pl. reumához használják.

Kapcsolódó cikk:

Idei kedvencünk a lilabogyó

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia