szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ismeretlen ismerős bibliai vadnövények

Topor Erika, 2013. márc. 25.


A híres növények sorát most a bibliai növényekkel folytatjuk. Gondolta volna, hogy ennyi történelem van egy-egy vadvirág mögött?

Az ismeretlen ismerős bibliai vadnövények

A papírsás (Cyperus papyrus) a Biblia névadó növényeként ismert. A „Biblia” név görög eredetű, a biblion szó többes száma. A biblion jelentése könyvtekercs, tehát a Biblia jelentése: könyvek. A régi könyveket, tekercseket papiruszból, a papyrus szárából leszeletelt hártyákra írták, és a szokás is innen ered, miszerint a szent könyvet Biblos-nak vagy Biblionnak nevezték. A papyrus vagy más nevén papírsás a Nílus völgyében él, vízigényes, és az alacsony vízállás, rövid szárazság elpusztítja. A papiruszból csónakot is készítettek még az ókorban.


Mi az a tömjén? Az arab tömjénfa (Boswllia sacra) Palesztinában őshonos. A Napkeleti bölcsek ajándékának egyike, mivel ez a legősibb kultikus füstölőszer. A tömjén füstje jelképezi az Istenhez felszálló hálaimát. Az ókorban valamennyi templomban égették, napjainkban már kevésbé használt, de jellegzetes egyházi ünnepeken mindig előkerül a tömjén is. Az arannyal és drágakövekkel egyenrangú luxuscikk volt, illatszerként használták. A tömjén füstje jótékony hatással van a lélekre, jó közérzetet biztosít, nyugtatólag hat.


Dél-Arábia és Észak-Afrika őshonos növénye a mirhafa. Törpefa vagy cserjeforma növény, melyhez a zsidók csak cserekereskedelem útján jutottak hozzá, ezért valódi kincsnek számított. A bibliai mirha nem más, mint ennek a fának a levegőn gyorsan megszáradó ragadós balzsamja. A fa dús gyantajáratú, ágvégein keletkezik apró cseppekben a balzsam. A szent kenetnek is egyik alapanyaga. Borral keverve bódító ital készíthető belőle, melyet az ókorban használtak a halálraítélteknek a félelem enyhítésére. Illata és erős konzerváló hatása miatt a holttestek bekenésére használták.


Bebalzsamozásra alkalmas vadvirág volt továbbá a nédrusz (Nardostachys jatamansi) is. A jatamansi jelentése: a növény, mely szára olyan, mintha összecsomósodott hajfürt lenne. A nédrusz gyökerei pont így néznek ki, mintha a himalájai aszkéták összetapadt hajkoronája lenne. A Himalája magas hegyeiben honos vadvirág a 3-5ezer méteres magasságokban él. Virágai lilás-narancssárgák, illata kellemes. Nagyon ritka növény, elvétve találkozni már csak vele. A gyöktörzsének olaja igen drága, értékes. A hagyomány szerint ezt is használták Jézus testének bebalzsamozására.


Egy vicces nevű növénnyel is találkozhatunk a bibliai történeteket olvasgatva, nem más ez, mint a Zizifusz, vagyis a szír krisztustövis (Ziziphus spina-christi). A hagyomány szerint Jézus koronáját szír krisztustövisből fonták. A 4-8 méter magas fa ma is megtalálható Palesztina síkságain, mivel jól tűri a forróságot és a közvetlen tűző napot. Ágtövisei 1-3 cm-re nőnek.

 

Kapcsolódó cikk:

India szent növényei

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia