Az isteni skót krémes
Sulyok Józsefné, 2014. jan. 22.
Lágysága és selymessége miatt nem hasonlít a hagyományos francia krémeshez! Nézzük, a skótok hogyan gondolják ezt a finomságot!

Hozzávalók a tésztához: 30 dk liszt, 6 dkg cukor, 5 dkg zsír, 1 egész tojás, 15 g (1 csomag) szalalkáli kevés tejben áztatva.
Krémhez: 4 tojás, 40 dkg cukor, ízlés szerint vaníliacukor, 20 dkg liszt, 2 liter tej.
Elkészítése: A tésztához való alapanyagokat egy tálban összekeverjük a tejben felfuttatott szalalkálival. Két részre osztva a lapokat kinyújtjuk és kisütjük.
Amíg a pásodik lap sül, már elkezdhetjük a krém főzését. A tojás fehérjét külön tálba tesszük, arra később lesz szükségünk. Vagyis a sárgáját, cukrot, vaníliát, lisztet és a tejet egyenletesen elkeverjük egy lábosban. Talán a tejből megmaradhat egy kevés. Amikor ez a massza sűrűre főtt, elég sokáig kell állandóan kevergetni, hogy az alja le ne ragadjon.
Levesszük a tűzhelyről, és hogy minél hamarabb lehűljön, hideg vízre állítjuk. Amikor már csak langyos a krém, akkor hozzáadjuk a 4 tojás keményre vert habját. Óvatosan összedolgozzuk, és apránként az egyik kisült tésztalapra rakjuk. Ne egyszerre tegyük rá, mert lefolyhat a tésztáról. A másik tésztalapot felkockázzuk és egyesével a krém tetejére rakjuk. Amikor fogyasztani szeretnénk, a kockák mentén az alsó lapot is felszeleteljük. Ízlés szerint a tetejét porcukorral meghintve tálalhatjuk. Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22