Az olaszok mascarponéval támadnak
Sulyok Timea, 2013. nov. 22.
A tiramisun túl is van élet! A mascarpone számtalan más finomság alapanyag is lehet, semleges sótlan íze miatt. Nemcsak desszertekhez használható, kiváló például tésztaételekhez is.
Az olaszok büszkesége, tehéntejből készített sajt, amely valójában nem is sajt, csak így vált ismertté a köztudatban. A lefölözött tej föléből készítik baktériumkultúra hozzáadásával, tehát a mascarpone inkább sűrű tejszínnek tekinthető. Zsírtartalma 70% is lehet, Dél-Olaszországban gyakran – hasonlóan a mozzarellához - bivalytejből készítik.
Tudta, hogy a mascarpone név onnan származik, hogy a lombardiai Mascherpa család gazdaságában állították elő először, innen indult világhódító útjára.
Almás pite mascarponéval
Hozzávalók:
3 db alma
2 tojás
fél csésze cukor
1 vaníliacukor
1 csipet só
1 csésze tej
13 dkg mascarpone
5 dkg vaj
1 csésze liszt
1 csipet sütőpor
fahéj, ízlés szerint
A meghámozott és vékony szeletekre vágott almát alaposan kivajazott tűzálló edénybe tesszük, megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral (a cukor elhagyható, főleg, ha édes az alma). Ideális a kerek forma.
Közben a tojásokat, a sót a cukor felével a robotgépben habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a mascarponét és a felolvasztott vajat. Ezt követően a liszttel már összekevert sütőport folyamatosan a masszánkhoz adagoljuk. Majd ezt egyenletesen - az almával kibélelt formánkba - öntjük. Lassan, 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kapcsolódó cikk:
Brownie, ahogy Bostonban szeretik
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33