szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az öltöztető művész

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 04.


A vadszőlő most tartja nagy bemutatóját. Narancsvörös leveleivel tüzes kulissza mögé rejti a házfalakat, kerti kőfalakat és kerítéseket. Ötkaréjos leveleiről ismerhető fel a tapadó vadszőlő, mely műalkotást csinál a kerítésből. Nagy levelek hosszú szárakon – ez a háromkaréjos vadszőlő jellegzetessége. A házon többszínű falfestésről gondoskodik.

Az öltöztető művész

Amikor a zöld fal egyszerre csak tüzesen felizzik, csak a vadszőlő színielőadásának lehetünk tanúi. Nyáron a levélerdő méhek ezreitől „zümmög”, melyek az apró virágokra járnak felfrissülni, ősszel pedig a madarak kosztolnak a ragyogó piros levél-köntös mögött megbújó kékes-fehér bogyókból.


Alaposabban megfigyelve, különbségeket fedezhetünk fel az élő falakon. A levelek hol háromkaréjosak, hol pedig öt különálló levélkéből állnak. Az utóbbi esetben az ötlevélkéjű vagy más néven tapadó vadszőlőről van szó, melynek gazdagon elágazódó hajtásai szélesen lecsüngő függönyöket alkotnak. A másik változat a háromkaréjos vadszőlő vagy repkény szőlő. Mindkét futónövény versenybe szállhatnak a legszebb őszi színekért, illetve a leggyorsabb növésért, és egyik sem maradna el semmivel a mások mögött. Míg a repkény szőlő számtalan tapadókorongjával megbízhatóan felöltözteti a garázsfalat, a ház homlokzatát vagy a kerti kőfalat, addig a tapadó vadszőlő indái és tapadókorongjai segítségével a kerítést vagy a növényfuttató drótrácsot hódítja meg, sőt akár talajtakaróként is bevethető. 
 

Éves növekedésükkel, ami elérheti a három métert is, mindkét vadszőlő faj a gyors hódítók közé tartozik, ezért csak megfontoltan szabad őket ültetni. Sven Tabara, a homlokzatok bezöldítésének szakembere a következőket mondja: „Csak akkor ültessünk vadszőlőt a házfal mellé, ha tartósan ott maradhat. Elég egy növényt ültetni egy homlokzatra. Minden évben visszavágva kordában tarthatjuk, és a tetőig mindig hagyjunk szabadon másfél métert. A falevél nem alkalmas hőszigetelésre, de nyáron bizonyos hűvösséget biztosít.” Aki azonban biztosra szeretne menni, hagyja, hogy a vadszőlő máshol tombolja ki magát. A térelválasztó falat, a kerti kőfalat, a garázst vagy a kerti házikót egy év leforgása alatt egyedi műalkotássá alakítja át.
Májustól októberig igazi díszpéldány. Világoszöld színben ragyognak tavasszal a repkény vadszőlő zsenge, még nem karéjos levelei a rég és az új hajtásokon. Utóbbiak könnyen felismerhetők zöld színükről, illetve a zöldes-rózsaszín új tapadókorongokról.


Nyáron, júliusban nyílnak a levélerdőben szinte észrevétlenül megbúvó, a jelentéktelen, kicsi, fehéres-zöld virágok, melyek valóssággal vonzzák a méheket. Augusztusban a virágok a földre hullnak, helyet csinálva a kezdetben még zöld bogyóknak, amelyek őszig sötétkékre színeződnek. A termés az ember számára élvezhetetlen, a madarak viszont nagyra értékelik. A levelek először narancssárgára színeződnek, később pedig mélyvörösre. Miután a levelek lehullnak, a tavaszi kihajtásig csak az ágak és a tapadókorongok láthatók a falon.

 

Tapadókorongok nélkül is megy!


A közönséges vadszőlő a megtévesztésig hasonlít a tapadó vadszőlőre. De alig alakul ki rajta tapadókorong (kivéve, ha nagyon árnyékos helyen nő), egyébként pedig csak kacsokkal kapaszkodik meg a tám-rendszeren. Sok esetben nem is árusítják külön fajként – a tapadó vadszőlőként forgalmazott példányok kb. egyharmadáról gyakran kiderül, hogy valójában közönséges vadszőlő. A növény felismerhető a friss hajtások zöld színéről, illetve a többszörösen elágazódó kacsokról, amelyeken nincsenek tapadókorongok. Ennek köszönhetően problémamentes alternatívája lehet tapadókorongos rokonának, ha a házfal bezöldítéséről van szó. A repkény vadszőlő még több tapadókorongot növeszt, mint a tapadó vadszőlő. Mindkettőt nagyon nehéz eltávolítani a homlokzatról. Ilyen esetben a falat drótkefével le kell súrolni, vagy lángszóróval végigégetni, majd utána az egészet átfesteni.

 

Különleges változatok vadszőlő-rajongóknak:


Elegáns fehér erezet díszíti a kínai vadszőlőt, kb. 10 méter magasra kapaszkodik.
Sárgás-zöld marad őszi elszíneződésig a ’Fenway Park’, magassága 3 méter.
Kicsi levelekkel ékeskedik a ’Minutifolia’, magassága 5 méter.
Csillogó lombbal mutatkozik be a ’Star Showers’. Tíz év alatt kb. 3 méter magasra nő.
Mindegyik téltűrő és remek őszi színekkel gyönyörködtet.

 

Kapcsolódó cikk:

Őszi ruhaköltemények kertünkben

 
Hozzászólások (2)

Nagy Mihály
2012. nov. 29. (3 656 napja)
Tisztelt Szabó úr!
A Parthenocissus tricuspidata,Veitchii,-fajtát javaslom ültetni.Ültetési távolsága 1 m.Ültetni a tél kivételével bármikor lehet,mivel konténeres növényeket árusítanak,de az őszi,vagy tavaszi ültetést javaslom.Vegetációs időszakban a növekedése az első évben eléri a 3 métert.A teljes faltakarásra 3-4 évet kell várni.
Az ára árudáktól függő,minimum 1.500 Ft/db
Üdv:Nagy Mihály
Dr.Szabó László
2012. nov. 28. (3 657 napja)
Üdvözlöm !

Háromkaréjos vadszőlő érdekelne ft/db.
Belső udvar 20x3-as téglafal felületére .
Hány tő szűkséges ? Mikor ültethető ?
Gyors növésű érdekelne ,melyik fajta javasolt ?
Köszönettel : Dr. Szabó