szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az őszi kikerics

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 07.


Hazánkba nyirkosabb réteken, erdei tisztásokon vagy domboldalakon, ártéri és hegyi erdőkben olykor tömegesen található évelő, mérgező növény. Észak-Afrika, Dél-, Közép, és Nyugat- Európa nyirkos rétjein honos.

Az őszi kikerics

Az őszi kikerics - Colchicum autumnale - hagymagumójával telel át, ami ez előző évi levelek elhalt hüvelyeiből alakult sötétbarna burokban van zárva. Galambtojás vagy dió nagyságú, esetleg kisebb. A gumón lévő tönkről nagyszámú fonalszerű járulékos gyökér fejlődik. A tönk tetején levő 5 bimbóból csak 2-3 virág fejlődik. A virágokat barna színű hüvely veszi körül, amelyben még fejletlen 3-4 lomblevél látható.

 

A lomblevelek csak a következő tavasszal fejlődnek ki. A lepel csővé szűkül, és hosszúsága 15-20 cm-t is elérheti, halványlila vagy rózsaszín színű. Augusztus-szeptemberben virágzik, amikor még nincs levele. Toktermése májusban jelenik meg 4-5 lomblevéllel úgy, hogy a tönk megnyúlik és a termést, leveleket kitolja. Termése hosszú tok, éretten barna színű és nálunk rendszerint június első felében érik. Levelei lándzsa alakúak, ép szélűek, élénkzöld színűek.

 

Magját és hagymagumóját szedik. Magvait májusban, júniusban gyűjtik, majd tiszta padozatú helyen vagy ponyván, napon érlelik. Cséplés lécek segítségével történik. A hagymagumó gyűjtése augusztus-szeptemberben van. A kiszedett gumókat az előző évi levélmaradványoktól megtisztítják.

 

Tisztítás után a gumókat korongokra szeletelve megszárítják. A feldolgozást óvatosan kell végezni, mert a növény minden része nagyon mérgező. A hagymagumó keserű ízű és szagtalan. A magvakban zsíros olajok, cserzőanyag, cukor és alkaloid található. A kolhicin igen erős méreg, és a végtagok bénulását okozza. Plazma és magosztódási méreg, a fejlődést befolyásolja, és rendellenes alakokat hoz létre, ezért a növénynemesítésben használják. Köszvény és reuma gyógyítására használják.

 

A liliomfélék családjából még a májusi gyöngyvirág, mint szívre ható drog ismert, gyógyászati célra nem termesztik, csak, mint vadon termőt gyűjtik.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia