szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az otthonos konyha

Sulyok Timea, 2008. máj. 08.


A konyha az utóbbi években otthonunk egyik legfontosabb helyiségévé vált. Gyakran pénztárcánkat sem kímélve sokat költünk a konyhabútorra és a konyhai műszaki berendezésekre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy tizenöt-húsz évre választunk konyhabútort, így nem mindegy milyen döntést hozunk a színvilág és a stílus megválasztásában.

 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a konyha „nagyüzem”, mely kialakítását technológiai és ergonómiai előírások szabályozzák. E tényezők a konyha tökéletes működését szolgálva alakultak ki, figyelembe véve az élelmiszerek tárolásának előkészítésének és elkészítésének sorrendjét. A biztonság talán a legfontosabb kulcsszó a kialakításánál, hiszen sok otthoni baleset a konyhában történik.


Éppen ezért nem mellékes szempont, hogy van-e elég tároló helyünk, maradt-e kellő távolság a vízcsap és az elektromos tűzhely között és van-e legalább 30 cm széles munkafelület a tűzhely mellett, a forró edény számára. Tudom ezek a szempontok például egy „lakótelepi” konyhában nehezen megvalósíthatók a helyhiány miatt.


Megoldást jelent a helyhiányra, de a tág teret kedvelők számára is az ún. nyitott konyha. A látványosságán túl praktikus is, mert a háziasszony részese lehet a családi eseményeknek, nincs kirekesztve egy fallal, ajtóval elválasztott konyhában. Ma már attól sem kell tartanunk, hogy a főzés, sütés során elkerülhetetlen szagok átjárják a házat, hiszen a modern technikai berendezések, (szagelszívó) megoldják e problémát. Konyhai gépeink kiválasztásánál ügyeljünk az energiatakarékosságra, hasonlítsuk a gyártók kínálatát és olyan berendezést válasszunk, melynek zajszintje alacsony.


A tudósok véleménye szerint az emberek testmagassága nő. Ezt már tényként kezelik a gyártó cégek is, s ennek köszönhetően igazodtak termékeikkel az egyre „magasabb” igényekhez.:-) Ennek köszönhetően a pult magassága mintegy 10-12 cm-rel nőtt, s ez további tároló polcok kialakítását teszi lehetővé a konyhákban.
Nézzünk néhány példát a nyitott konyhára.

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia