Az ünnep utáni sonka felhasználása
Sulyok Józsefné, 2010. ápr. 08.
Készítsünk sonkapástétomot!
Így húsvét után, amikor a sonkával már elteltünk, itt a sok maradék, a szeletelgetések során sok törmelék képződik, gond, hogy mit is kezdjünk vele.
Sajnáljuk kidobni, nincs kutyusunk, cicánk, akiknek szívesen odaadnánk. Nagyszüleimtől megtanultam, hogy semmit sem szabad kidobni, mindent fel lehet valamilyen formában használni. Neki láttam én is a pástétom készítéséhez.
A megmaradt sonkát húsdarálón ledaráltam, sót nem tettem bele, mert különben is eléggé sós volt, talán tovább kellett volna főzés előtt vízben áztatni. Raktam bele borsot, reszelt szerecsendiót, hagyma és fokhagymapépet, majd annyi tejfölt, hogy könnyű masszát kaptam. De mindenki fantáziájára bízom, hogy még mit tesz bele, mivel ízesíti. Hűtőbe téve hagyjuk érlelődni.
Kenyérre kenve nagyon finom és ízletes falat. Igaz, ilyen formában is sonkát eszünk, de mégis más az állaga és különleges ízű.
Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Webáruház
Facebook Twitter GoogleStartlap
A sonka főzőlevét lefagyasztom. 1/2 - 1/2 adag víz-sonkalé, amikor felforrt rizst dobok bele, megfőzőm,só,bors,citrom-lé,kfír=izlés szerint. Tányérokba a szeleteléskor leeső- összegyűjtött sonka, a megmaradt főtt tojások felszeletelve és erre merem rá a forró levest. Megmaradt pogácsa kapros kefír mártogatóssal a második fogás.