szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Azok az édes illatok! Virágok és fűszerek ajándéka

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 01.


A virágok, fűszerek és gyógynövények a múltban az élet részei voltak, mindenki tartott a kertjében belőlük és finom ételeket, szükség esetén pedig orvosságot, kenőcsöt, italt, parfümöt, illatosítót készítettek a kincsnek számító növényekből. Térjünk kicsit vissza gyökerekhez és hasznosítsuk újra a régen már megszerzett tudást!

Azok az édes illatok! Virágok és fűszerek ajándéka

A 19. századot megelőzően szinte minden betegséget növényi eredetű szerekkel gyógyítottak. Sok hagyományos gyógynövény használata kiment a divatból, vagy rájöttek, hogy nem hatásosak, de vannak olyanok is, amit ma is használunk (csalán, borsmenta).

A zöldfűszernövényeket a szakácsok régóta használják aromájuk és illatuk miatt ételek ízesítésére. Manapság főként a növények levelét vagy gyökerét használják ilyen célokra. Vannak azonban ehető virágok is, mint például a kardvirág, a kankalin és a kamilla.

A szárított fűszerek rendkívül erős illatú és ízű növényekből származnak. Sok szárított fűszer, mint például a szerecsendió vagy a vanília a növény magjából vagy a terméséből készül. A levendula virágának illatától például nyugodtan fogunk aludni. Készíts levendulából párnácskákat és tedd a párnád mellé.

A virágszirmok ajándéka

A virágok illatát a szirmok illóolajai adják. Az illat fontos szerepet tölt be a természetben, és az emberek is sokféleképpen hasznosítják az illatos virágokat.

Sok illatos virág igen egyszerűen néz ki, mert nincs szükségük a színes szirmokra, hogy odacsalogassák a rovarokat. Nem minden virágnak kellemes az illata. Van olyan virág, amelyeket rothadó hús vagy záptojás szaga miatt kedvelnek rovarok. Azok a virágok, amelyek virágporát nem rovarok terjesztik, nem illatosak.

Az ókori egyiptomiak készítettek először virágból parfümöt. Növényi olajokkal kenték bőrüket, fejük tetején pedig virágszirommal kevert állati zsiradékból készült kúpokat olvasztottak.
Az emberek nem csupán a testükön szeretik az illatot érezni, hanem otthonukban is.

Régebben fűszernövényeket szórtak szét a házban, amikor ezekre ráléptek, illatot árasztottak. Ma a szárított vagy a friss virágok töltik be ezt a szerepet, és egyben díszítik is a házat.

Mielőtt a városokban megépültek a csatornák, virágillatú parfümmel álcázták az emberek a házak, az utcák és a ruhák kellemetlen szagát. A 18. században a gazdagok gyakran virágszirommal illatosított méhviasz golyókat, tartottak az orruk alá, miközben jártak-keltek a városban.

A parfümkészítés

A legegyszerűbb módon úgy nyernek illóolajat a szirmokból, ha vízben forraljuk őket. A keverék, forrás közben gőzölög, amiből víz és illóolaj cseppeket nyerhetünk. Ezeket később külön lehet választani. Hatalmas mennyiségű virágra van szükség, csak hogy egy pár csepp olajat kapjunk, ezért a legtöbb parfüm illatanyaga szintetikus.

Jó tudni, ha az üzletben a parfümök között barangolunk, hogy csak a legdrágább parfüm tartalmaz valódi virágkivonatot!

Kapcsolódó cikk:

Az Echinacea – immunerősítés mesterfokon
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia