szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ázsia kedvence: a hszüan

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 24.


A sásliliomokat hszüan néven a kínai kertekben emberemlékezet óta ültetik. Nemcsak dísznövények voltak, hanem mind a mai napig fontos fájdalomcsillapító szerként is használják őket. 

Ázsia kedvence: a hszüan

A virág kivonatát régen vértisztító szerként ajánlották, ma már azonban dísz és zöldségnövények.

A sárga sásliliom az Alpok keleti lábától Japánig lápréteken él vadon. Tavasz végén nyíló, édes illatú virágai csak egy napig maradnak frissek. Kínában szárított bimbóit „sárga virágzöldség” vagy „ aranytű-zöldség” néven meglehet vásárolni. Kellemes illatú, édeskés ízű, főzetét ételízesítőként nagyra tartják.

A másik ismert faj a rezes sásliliom. Narancsszín, vörösesbarna virágai az előzőnél később, nyáron nyílnak. Hozzánk Kínai kertekből került, vad alakja nem ismert. Mára, a szakosodott kertészek a sásliliomok sok száz hibridjét és fajtáját állították elő, a fehértől a bíbor-feketéig. Rokon nemzetség a vadon, csak a Távol-Keleten élő árnyékliliom. Kínában a hamvas árnyékliliom a legelterjedtebb. Illatos gyöngy-fehér, finoman bíborral futtatott virágaira utalva, „jáde hajtű” a neve. Széles, erezett, hamvas-kék levelei is díszítenek. Árnyékos helyre vagy ágyások szegélyeként ültetik.

A holdújév ünnepének elmaradhatatlan virága a Kínában a kínai nárcisz. Kavicsok és kövek közé téve, szép porcelánedényekben, holdújévkor az asztalt díszítik vele. Nyugat-Ázsiából Kínába valószínűleg arab kereskedők révén került a régi időkben.

Mint a tisztaság és a szépség jelképe, a liliomok előkelő helyet vívtak ki maguknak a világ kertjeiben. Kínába számtalan pompás vadliliom díszlik országszerte, és a kerti liliomok többségének őse kínai, mégsem voltak megbecsült alkotóelemei a kínai kerteknek, inkább csak étkezési célokra termesztették őket. Általános nevük a paj-ho, „százan együtt” számos, húsos hagymapikkelyűekre utal. Ezeket meghámozzák, cukros vízben megfőzik, és csemegeként fogyasztják. De különféle üdítőszereket is készítenek belőlük. Ősidők óta három fajt emlegetnek leggyakrabban a kínai források.

A több mint 2000 éve ültetett tigrisliliom kínai neve csüan-tan, csavart vörös. Feltűnő szépsége és könnyű termeszthetősége miatt mindenütt elterjedt a mérsékelt égövön. Kínában, ahol őshonos, gyöngyös liliom néven is ismerik a levélhónaljban növő, gömbölyded hagymácskákról, amelyekről jól szaporítható.

Az ország délibb felén gyakran látható kertekben a csillagliliom. Illatos, kecses, skarlátvörös virágai a magasba tekintenek, a nyár közepén virít.A pézsmaliliom nagy, trombita alakú, visszaeső virágai belül krém-fehérek, kívül bíborosak, zölden futtatottak. Ez a csodás virág közönséges növényként él Közép-Kína dombvidékein, gyakran ültetik nemcsak hazájában, hanem európai kertekben is. Virításakor messzire terjed erős illata.

Újabban került a kertekbe a tajvani liliom, mely Tajvan hegyvidékein tenyészik közönségesen. Általában embermagasságúra nő, csúcsán 3-5 keskeny, trombita alakú virág nyílik ősszel. A szirmok belül sárgásfehérek, kívül csokoládébarnák, vörös színeződéssel, melyek kitűnő illatúak. Magról könnyen szaporítható, a kétéves magoncok már virágzanak.

Kapcsolódó cikk: Szokatlan, sárgadinnye cserépben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia