szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Azt hitte, a napelemek nem fejlődnek?

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 04.


A napelemek a legtöbb ember számára nem sok mindent mondanak. A legtöbbször az a fényes, kékes lap jut eszünkbe, amit az utcában már láttunk egy – egy ház tetején. De itt nagyjából meg is áll a tudomány. Hiszen ezek a hatalmas táblák egyelőre nem a legjobb hatásfokúak, és a kezelhetőségük is bajos. A hatásfokkal kapcsolatban igazunk van, hiszen jelenleg még gyerekcipőben járnak a fejlesztések, de a mérettel és a használhatósággal már egészen más a helyzet.

Azt hitte, a napelemek nem fejlődnek?
Kép: www.blog.mlive.com

Ipari méretekben

A házak tetején lévő napelemek nem egészen azok, amiket az ipar is használ. Illetve ez nem mindig igaz: van olyan napelem telep, amin hasonló panelekkel dolgoznak, de a nap energiájának kihasználása nem csak egyféleképpen lehetséges. Több ország is alkalmazza azokat a naperőműveket, amiknél tulajdonképpen a megszokott napelemek nincsenek. Ehelyett tükröket használnak, hogy begyűjtsék a fényt. Gyerekkorunkban mi is csináltunk olyat, hogy tükörrel jeleztünk egymásnak. Ez pedig azt jelenti, hogy irányítható a fény, amit ki is lehet használni. A naperőművek működési elve a következő: számtalan hatalmas, mozgatható tükörrel koncentrálják a fényt egy torony tetejére, ahol még egy tükörrel leirányítják azt a torony aljába. A koncentrált fény forrósággal is jár, méghozzá tetemessel, ami akár több száz fok is lehet. A naperőmű aljában felforrósítanak egy speciális folyadékot, amiből gőz keletkezik, ezzel pedig egy turbinát hajtanak meg, ami termeli az elektromosságot.

Otthon

Az otthoni felhasználás is jóval egyszerűbb, mint gondolnánk. Hiszen már gyerekkorunkban is voltak olyan számológépek, melyek napelemmel működtek. Jó, ezek nem tudományos gépek, és nem is várhattunk tőlük sokat, de működött, méghozzá megbízhatóan. Ennek mintájára készült el az a kütyü, ami egyelőre kereskedelmi forgalomban csak bajosan szerezhető be, és a hatásfoka sem az igazi, de mindenképpen érdekes. A kerek kis eszközt az ablakra lehet rögzíteni, és egy dugaljat rejt. Hogy mire jó? Kisebb technikai eszközöket lehet vele működtetni, vagy tölteni. Túl sok energiát nem ad, de valóban környezetbarát, és hát az nem olyan nagy baj, ha a telefon töltése nem 1 óra, hanem 4, de mindehhez nem kell káros anyagot kibocsátani.

A napelemek egy másik nagy hibája, hogy merevek. Ez a nagyobb kiviteleknél problémás, egyrészt sérülékenyebbek, másrészt, nehezen kezelhetőek. A hajlítható napelemek megjelenése az iparban már megtörtént, a magánhasználatban még várat magára. Ennek oka nagyon egyszerű: az ár. A hajlékony energiatermelők előállítása ugyanis nagyon drága, így azt még finomítani kell. Az elképzelés azonban nem rossz. Nem csak azért használható, mert hajlított felületeken is rögzíthető, hanem mert a bedolgozása is egyszerűbb, ezért ötletesebb is lehet. A vékony és rugalmas napelemeket színezni- és természetesen színtelenné tenni – is lehet, így azok áttetszővé válnak. Az apró vezető felületek azonban még így is gondot okozhatnának, de szerencsére ezek látványa fel sem tűnik, még akkor sem, ha nagyon közelről vizsgáljuk őket. És hogy ez miért jó? Mert így a napelem az ablakra is rádolgozható, nem látszik, nem rontja az összképet, ennek ellenére termeli a tiszta energiát, így mindenki jól jár.

Kapcsolódó cikk:

Alternatívan két (vagy egy) keréken
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia