szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bab: most ültessük a fólia alá!

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 20.


A bokorbab mellett szól a népszerűsége, de milyen érvek vannak a lima-bab mellett?

Bab: most ültessük a fólia alá!

Lima-bab

A lima-bab vagy holdbab ízletes, tápanyagban gazdag. Termesztése csak meleg éghajlatú vidékeken vagy üvegházban lehet sikeres. Meleg, napfényes környezetet és szerves anyagokban gazdag, tápdús talajt igényel.

Májusban, amikor a talaj eléri a 18 fokot elvethetjük és 21 fokos üvegházban csíráztatjuk. Futó formáját háromszög alakban letűzött és összekötött karó mellé vessük. Egy-egy karó mellé 5-6 magot is vethetünk, ha kikelt a növényeket egyeljük ki háromra.

A nedvesség megőrzésére a növények környékét istállótrágyával, komposzttal mulcsozzuk.

A zsenge hüvelyeket rendszeresen szedjük, így serkentjük a későbbi terméshozásra. A zsizsik és a tetvek fertőzhetik.

Bokorbab és karóbab

Változatosan elkészíthető, ízletes, magas fehérjetartalmú zöldségféle, amely vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A növényben keletkező phasin nagyobb mennyiségben mérgező anyag, amely főzéskor lebomlik. Nyersen sose fogyasszuk! Az alacsony bokorbabnak nem kell támasz, a karóbab neveléséhez viszont fabotot, hálót vagy huzalt kell használni, viszont többször és hosszabb ideig szedhető. A babhüvelyek változatos színűek és formájúak lehetnek. Mint minden pillangós a bab is megköti a levegő nitrogénjét, így fejtrágyázásra nincs szükség.

Mivel a bab termesztéséhez meleg talajra van szükség, először márciusban üvegházban vessük. A palántákat áprilisban fólia alá ültethetjük ki. Másodszor is márciusban, de már hajtató-felület alá vessünk, április végétől közvetlenül szabad földbe vessünk.

Az ágyakat kapálással tartsuk gyommentesen. A növények között mulcsozzunk, száraz időben öntözzünk.

A hüvelyeket zsengén, rendszeresen szedjük, mielőtt még megszálkásodna. A növényeket, ha letermett vágjuk le, nitrogéntartalmú gyökereit hagyjuk a földben humifikálódni.

Kártevői a tetvek, a csigák, a bab baktériumos zsírfoltossága, valamint az üvegházi kártevők, kórokozók.

Kapcsolódó cikk: A lóbab és a szójabab kettőse

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!