szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A balkonláda beültetése okosan

Topor Erika, 2014. máj. 05.


Manapság a balkonnövények élharcosa a petúnia és a muskátli, szinte a legtöbb erkély ezektől roskadozik. Viszont az üzletek polcain számos más balkonnövény is fellelhető, csak félünk eltérni a megszokottól. Pedig itt lenne az ideje!

A balkonláda beültetése okosan

A kertészetekben sétálva rengeteg balkonnövény tárul szemünk elé, bármerre nézünk. A nagybani virágpiacon is ugyanez a helyzet, bár nagy többségben még mindig a megszokott növényfajokra épül a balkonnövény kínálat. A muskátli és petúnia mellett az un. szúnyogűző, gazánia és a begónia is a balkonnövények között jelenik meg, bár, az igazat megvallva ez utóbbi kettő inkább az ágyásokban érzi jól magát. Ugyanez a helyzet a díszcsalánnal is, és még sorolhatnánk a legszembetűnőbb balkonláda bakikat.

Hogyan különböztethetjük meg mi a balkonládába való és mi az ágyásnövény? – Kérdezheti bárki, aki e sorokat olvassa. A kérdés jogos, hiszen a legtöbbször egymás mellett állnak a boltok polcain, a CC-kocsikon a tálcába sorakoztatott virágzók, nem törődve a felhasználás milyenségével.

A balkonnövények egyik célja, hogy az erkélyről hosszan lecsüngjenek, ezzel beborítva az unalmas korlátokat, oszlopokat. Az ágyásnövények viszont nem csüngő habitusúak, hanem felfelé növekednek, bokrosodnak.

A begóniák (Begonia) túlnyomó többsége, a szegfűfélék (Dianthus), gazániák (Gazania), a kukacvirág (porcsinka, Portulaca), legényrózsa (Zinnia), a díszcsalánok, vaníliavirág (Heliotropium), százszorszép (Argyranthemum). bojtocska (Ageratum), napraforgóvirág (Helianthus), pistike (vizike, Impatiens), cseppecskevirág (Osteospermum), bársonyvirág (büdöske, Tagetes), paprikavirág (Salvia splendens) elsősorban ágyásokba való egynyári dísznövény. Sokfelé látni ugyan balkonládába, de a nyári szépségük szempontjából felfelé növekednek, „bokrosan” terebélyesednek, így nem valók balkonládába.

Ellentétben a futó verbénákkal (Verbena), apróvirágú petúnia (Calibrachoa), gumós begónia (Begonia tuberhybrida), fukszia (Fuchsia), batata (Ipomoea), lobélia (Lobelia), muskátli (Pelargonium), petúnia (Petunia), szúnyogűző (Plectranthus), tömpevirág (Sanvitalia), bakopa (Bacopa) mind megfelel a balkonládába való elvárásoknak. Szép csüngő habitusuknak köszönhetően színpompás zuhatagot alakíthatunk ki belőlük.

Párosítási ötletek átlagos méretű (50 cm) ládákhoz

Íme pár párosítási ötlet, hogy merjünk újítani idén a balkonládáinkban is!

  1. változat: 1 piros futómuskátli + 1 szúnyogűző + 2 fehér v. cirmos v. sárga petúnia + 1 bakopa
  2. változat: 1 fekete petúnia + 1 sárga petúnia + 1 apróvirágú petúnia + 1 batata + 1 szúnyogűző
  3. változat: 1 sárga petúnia + 1 rózsaszín v. lila verbéna + 1 rózsaszín futómuskátli + 1 lobélia + 1 bakopa
  4. változat: 2 piros futómuskátli + 1 szúnyogűző + 1 sárga petúnia + 1 verbéna

Ahogy jön be a meleg időjárás, úgy változik a kínálat is. A kúpvirágnak, sétányrózsáknak és díszfüveknek még áprilisban hűvös van, így csak később kerülnek a boltok polcaira. Ezeket a növényeket érdemes már előre betervezni, hogy a megjelenésükkor már előre elkészített helyre kerülhessenek. Így nem kell átültetni a korábban vásárolt növényeket, hogy az újakat is a kompozícióba tegyük. A sétányrózsa, mandevilla, kúpvirág mind ágyásba vagy nagyobb dézsákba való, így őket szintén ne a keskeny balkonládába ültessük be, mert igazi szépségüket csak nagyobb helyen érik el.

Kapcsolódó cikk:

Szeretnéd? Évszakorgia az erkélyen
Hozzászólások (1)

Balogh Natália
2014. máj. 12. (2 932 napja)
Sokaknál látok ehhez hasonló növényeket az erkélyen, de én jobban szeretem, ha a szépség mellé praktikusság is társul, ezért inkább fűszernövényekkel szoktam kísérletezni :) Bár igazán figyelni kell rájuk. Ehhez, ezen az oldalon találtam pár hasznos tippet. Remélem segíthetek vele másoknak is :) http://lakberinfo.hu/kert/kerti-novenyek/2013-08-19-friss-zoldseget-es-fuszert-az-erkelyrol-keszits-sajat-minikertet/


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia