szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 1. rész

Szépzöld, 2015. máj. 19.


Balatonfüredről Tihanyba

Ha szereted a balatoni tájakat, barangolj most velünk! A Tihanyi-félszigeten Tihany mellett, több kisebb település is megbújik: Gödrös, Diós és Sajkod.

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 1. rész

Sorozatunkban bemutatjuk Tihanyt és a kis falvak között elterülő, páratlan szépségű tájat. Ha Balatonfüred felől érkezünk, akkor a diósi és a gödrösi part mentén fogunk haladni. Ezt a partot minden évszakban érdemes meglátogatni, mert mindig más színű világ tárul a szemünk elé. Bal oldalunkon a Balaton szelíd hullámai terülnek el, jobbunkon az Óvár magasodik, amit egy rövid és kissé meredek sétával meg is mászhatunk.

A part

Az autóút mellett kerékpárút és sétaút is kanyarog, így  a barangolás bármelyik formáját választhatod. Ha az erdőn át akarsz Tihanyba érkezni, akkor a jobb kéz felé lesz egy kis út turistajelzéssel, ami a Barátlakásokhoz és az Óvárra (220 méter) vezet fel, majd Tihanyban, a Visszhang-domb közelében bukkan elő. Ha ezt kihagynád, akkor az aszfaltot és partot követve kicsivel később fordulj jobbra, ahol egy kisebb szerpentinen át (de ez is aszfalt) juthatsz el a Visszhang-dombhoz.

A Barátlakások az Óvár keleti oldalában helyezkednek el, a puha sziklába vájva. I. András királyunk uralkodása alatt éltek itt szerzetesek, akiket a király felesége hozott magával a Kijevi Nagyfejedelemségből. 1952-ben volt egy nagyobb sziklaomlás, ami néhányat betemetett a Barátlakások közül, de ma már nagyon szépen renovált és karbantartott látványosság. Az út során érintjük a Ciprián-forrást, melynek hűsítő vizét meg is kóstolhatod. Előző neve Oroszkút-forrás volt, ha szeretsz régebbi útikönyveket olvasgatni, ezen a  néven is rábukkanhatsz.

A Ciprián-forrás

Fotóalbum a Barátlakásokról

Elhagyva a sziklába vájt „otthonokat” balra folytatódik az út az erdőn át, fel az Óvár gerincére. Innen nyílik a félsziget legszebb kilátása. Az összes hegycsúcsot, a Belső- és a Külső-tavat és a Balatont csodálhatjuk meg egyszerre.

Kilátás az Óvárról

Sétautunk a Babamúzeum és a szépen felújított Golgota mellett ér be Tihanyba. De erről majd egy következő részben olvashatsz.

Golgota

Ha Balatonfüredről hajóval érkeznél, akkor ezt az utat pont fordított sorrendben teheted meg: hajóállomás, Visszhang-domb, Golgota, Babamúzeum, Óvár, Barátlakások, part menti séta vagy vissza a hajóállomásra. A hajóállomás közelében van a strand és a Limnológiai Kutatóintézet.

Hajóállomás

Cikket írta: Banga Szilvia

Kapcsolódó cikk: A brazilok ananásza a guava
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!