szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 2. rész

Szépzöld, 2015. máj. 26.


A déli partról Tihanyba

Ha a déli partról érkezel és komppal kelsz át a tavon, akkor a félsziget közepén kezdődik a vándorutad. A motoros komp 1928 óta közlekedik a két part között. Fáradhatatlanul szállítja a lakosokat és a kirándulókat.

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 2. rész

Az első látnivaló, a termelői piac, ha éppen szombat van. Érdemes erre a napra időzíteni az egyik tihanyi kirándulást, mert itt sok-sok finomságot vásárolhatsz. Házi kenyeret és rétest, sajtokat, szörpöket...

A következő látnivaló az Újlaki templomrom, ami a réges-régi Újlak nevű település temploma volt. E templom köré települt község lakosai őrizték a révet. A templom a 13. században épült és szépen renoválták, 1962-ben tárták fel a kutatók. Itt a templomnál döntened kell, hogy a két lehetőség közül melyiken úton át közelítsd meg a Tihanyi-Apátságot. Az egyik lehetőség: Cser-hegy, Kerek-hegy, Akasztó-domb, Tihany. A másik lehetőség: Gejzír-mező, Aranyház, Hármas-hegy, Belső-tó partját érintve Tihany. Előbbi kevesebb látnivalót rejt, de szép az erdőn át vezető út és a Cser-hegyről még letérhetünk az Aranyház felé, ami az egyik legszebb forráskúp a félszigeten. Nevét a rajta megtelepedett aranysárga zuzmókról kapta. Az Akasztó-domb (199 méter) egy kissé horrorisztikus, mert neve onnan származik, hogy a Tihanyi-Apátság 1417-ben pallosjogot kapott Zsigmond királytól, így itt állították fel az akasztófát.

Aranyház

Aszófő felől Tihanyba

Aszófő felől először Sajkod felé lesz lehetőséged lekanyarodni, amit nem érdemes kihagynod, mert nagyon szép a part menti út, és Sajkodon egy kicsi, de annál kedvesebb strand vár, ha fürdőzni is szeretnél. Ha csak áthaladsz az úton nem kell belépőd fizetned. Mindezek előtt azonban látogasd meg az Apáti templomot, itt eldöntheted, hogy Sajkodon keresztül, vagy a hegygerinceken át jutsz majd el Tihanyig. A part menti út aszfaltozott, de több helyen is lemehetsz róla egészen a vízig. A végén a szőlőültetvényeken átvágva jutsz majd be Tihanyba. A hegygerinceket választod, csodás panorámában lesz részed, láthatod a forráskúpokat és megmászhatod a félsziget legmagasabb pontját a Csúcs-hegyet.

Az Apáti templomnál

Sajkod – a part menti út

Az erdőből kiérve

A hegygerinc

A Csúcs-hegyről letérhetsz az öreg levenduláshoz. Ha éppen a levendulavirágzás idején jársz erre, akkor ezt az utat válaszd. Bár ha levendula rajongó vagy, akkor az őslevendulás számodra egész évben szép látványt nyújt. Erre a területre 1926-ban telepítették a levendulákat, melyeket Franciaországból hoztak. Az öreg levendulást a Nyereg-hegy és a Csúcs-hegy között elterülő völgyben találod meg, ma már csak egy kis szórványterület (az eredeti nagyságához képest) a Csúcs-hegy oldalában, mert a csodaszép lila virágok helyére a hatvanas években szőlőt telepítettek.

Láthatsz itt kamillát, mandulafákat, bodzabokrokat és virágos réteket. Ha szerencséd van nyulakkal is találkozhatsz.

Levendulás

A szőlők között a Belső-tó partját érintve jutsz majd be Tihanyba.

Ha a levendulást kihagynád, akkor a Csúcs-hegyről, a Gurbics-tető és a Szarkádi-erdő felé vedd az irányt. Akkor választ ezt az alternatívát, ha imádod a panorámaképeket, mert innen a hegygerincekről belátod az egész Balatont. A Gejzír-mezőn és az Arányházon keresztül ereszkedj le a Belső-tóhoz. Innen már csak pár lépés az Apátság.

Cikket írta: Banga Szilvia

Kapcsolódó cikk: Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 1. rész
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!