szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 4. rész

Szépzöld, 2015. jún. 04.


Belső-tó és a Kiserdő-tető a Szélmarta sziklákkal

Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 4. rész

A Tihanyba vezető középső úton (autóval, gyalogosan vagy kerékpárúton) haladva, mielőtt beérnél Tihanyba fordulj jobbra a 207 méter magas Kiserdő-tetőre. Ha szereted a szép sziklaalakzatokat akkor ide érdemes tenned egy kis kitérőt. A gomba alakú szikla úgy keletkezett, hogy a szél kivájta a puhább rétegeket a bazalttufából.

Ez a dombtető még ma is szeles egy kicsit, de a tavaszi napsütötte napokon kellemes itt a pihenés. Szép kilátás nyílik innen az apátság két tornyára. Májusban és júniusban tömegesen nyílik itt a fehér virágú Orlay-murok. Ennek a virágnak finom édeskés illata van és szeretik a méhek. Ősszel pedig a cserszömörce színes lombja nyújt kellemes látványt.

Belső-tó

A Belső-tavat több irányból is megközelítheted, érkezhetsz a levendula mezőkről, a hegyeken át, leereszkedhetsz az Aranyháztól, vagy a Tihanyban tett séta részeként aszfalton is érkezhetsz. Ha a kényelmesebb megoldásokat szereted, autóval is jöhetsz idáig.

A Belső-tó partján szürke marhák legelésznek, ürgék tanyáznak, horgászokkal, lovakkal találkozhatsz. Ha tudsz evezni, csónakot is bérelhetsz és ha elfáradtál megpihenhetsz a Levendula ház kertjében vagy a tóparton. Az itt élő ürgék évtizedekkel ezelőtt vették birtokba ezt a területet, ma már szerencsére védettek, így kevesebben gyakorolják az ürgeöntés „mesterségét”. Egy időben kipusztultak, mert megszűnt a legeltetés, és az ürgék nem annyira szeretik, ha nem látnak ki a magasabb fű közül. 2003-ban sikerült őket újra visszatelepíteni. Ha kora reggel érkezel ide meg is figyelheted, amint kimerészkednek az ürgelyukakból.

Cikket írta: Banga Szilvia

Kapcsolódó cikk: Barangolások a Tihanyi-félszigeten – 3. rész
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!