szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Barátságos kert a legkisebbeknek

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 23.


Akár a saját kertünkön belül is ezer veszély leselkedik az apróságokra, ám a körültekintően megtervezett kert a legtökéletesebb gyermekbirodalom lehet. Mit tegyünk, hogy szemünk fényei biztonságban, önfeledten játszhassanak és kertünk szépsége is megmaradjon?

 

Barátságos kert a legkisebbeknek

Kerüljünk minden veszélyforrást!

A gyerekek kíváncsisága határtalan. Mindent kipróbálnak, mindenhová felmásznak, és ami csalogató számukra, azt meg is kóstolják. Ezért, ha otthonunk köré kertet tervezünk, ezt nem árt figyelembe venni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy az ültetés során kerüljük a szúrós és mérgező növényeket. Gyerekes családoknak éppen ezért tiszafát, tűztövist, hóbogyót, aranyesőt, angyalkürtöt, gyöngyvirágot, maszlagot, leandert nem ajánl a szakember. Gondoljunk az allergiás növényekre is, Telepítéskor érdemes kihagyni az éger, a nyár, a nyírfát, akár a mogyoróbokrot is.

Költségtakarékosan is lehet játszani

A szülők fontosnak tartják, hogy a gyerek örömét lelje a kertben, és szinte mindent megvásárolnának csemetéjük boldogságáért: hinta, mászóka, homokozó. Csakhogy mielőtt hozzáfogunk a kialakításnak, nem árt alaposan átgondolni néhány kérdést. Elsődlegesen azt, mi lesz, ha a kicsi felnő? Valóban kell-e földbe ásott, rönkökből kialakított méregdrága homokozó, földbe ásható mászóka? A válasz gyakran nem. Ugyanolyan jól funkcionálhat egy kisebb, de mobil homokozó, egy egyszerűbb, fára szerelhető kötél vagy hinta, ráadásul mászni a gyümölcsfára is lehet. Természetesen minden a mi döntésünk, de nem kell feltétlenül százezreket költenünk csak azért, hogy jól érezze magát a gyerek a kertben.

Nemcsak a fiúk, a lányok is imádnak fára mászni. Érdemes erre a célra gyümölcsfát telepíteni, így két legyet ütünk egy csapásra, hisz a fáramászás közben a srácok falatozhatnak is. Fontos, hogy mászásra kijelölt fa lassú növekedésű, és a kevésbé hasadó fajták közül való legyen. Jó választás a meggy, a cseresznye, illetve a szederfa. Ágaik erősek, biztonságosan lehet mászni rajtuk, és megbírnak akár egy hintát is. A gyerekek fájára akasszunk madáretetőt. Nagy öröm számukra a vörösbegyek, a cinegék megfigyelése.

Homokozó

A homokozót mindig félárnyékos, árnyékos helyre tegyük, hogy a gyerekek ne égjenek meg a tűző napon. A homokréteg 40-50 centi mély legyen, ebben már jól lehet játszani. Tisztított, steril homokot használjunk, mert ez a terep komoly fertőzések melegágya lehet. Éppen e miatt gondoskodjunk a lefedéséről is, mert főleg a cicák előszeretettel piszkítnak bele. A homokozót igyekezzünk a kertnek olyan szegletébe tenni, ahová a házból is rálátunk, így minden pillanatban figyelni tudjuk az ott játszó gyerekeket. Ha mégis épített változat mellett döntöttünk, gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről. Az aljára tegyünk sóderréteget, és béleljük ki geo-textíliával, amely véd a talajlakó állatoktól és a feltörekvő gyomoktól. A közelébe inkább örökzöldeket és ne lomhulló fákat ültessünk. Nincs bosszantóbb, mint amikor megtelik falevéllel.

Fontos a fű

Ne zsúfoljuk tele a kertet virágokkal, bokrokkal, fákkal. A gyerekeknek szükségük van térre, füves területre, ahol birkózni, szaladgálni tudnak. Leghasznosabb, ha a területet teherbíró fűmaggal vetjük be. Ügyeljünk arra, hogy a „dühöngőfelület” közepében ne legyenek kövek, szúrós, hegyes tárgyak, melyek balesetet okozhatnak játék közben. Kényesebb növényeinket ültessük távolabb a füves résztől, hogy a labda vagy a becsapódó bicikli ne tegyen bennük kárt.

Öröm a gyerkőcöknek, egy kerti zug, ami csak az övék. Felállíthatunk sátrat, de talán jobban örülnek egy faágakból összeállított bunkernek, amit aztán kedvükre alakíthatnak, bővíthetnek. Szívesen foglalkoznak a gyerekek növényekkel is, ezért ha van rá hely, készíthetünk számukra miniatűr veteményest is, amit ők gondoznak. Óriási élmény együtt ültetni, és figyelni a palánták fejlődését. Vessünk az ágyásba, borsót, babot, retket, paradicsomot, stb.

Gyerekes családok kertjéből nem hiányozhatnak a gyümölcsök. A kicsiknek és nagyoknak is élmény közvetlenül a bokrokról, fákról frissen leszakítani. Egy-egy ribiszke vagy málnabokor nem igényel óriási törődést, és akár kerítés mellé is ültethetjük őket. Próbálkozhatunk a gyerekek egyik nagy kedvencével, a szederrel is, mely akkor érik, amikor a többi piros bogyó már lefutott. A biztonság kedvéért tövis nélküli fajtákból válasszunk, ezekről a kicsik is bátran, sérülések nélkül csemegézhetnek.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!