szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Becsapnak, de szépek! 9 álvirág

Sulyok Józsefné, 2014. máj. 19.


Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a természet megtéveszt bennünket. A következőkben egy roppant ügyes bűvész trükkről lesz szó. A sok-sok apró álvirágocskából álló növény tényleg virág hatását kelti, ezt az érzést meddő virágokkal éri el. A növény mottója lehetne az is, hogy minél feltűnőbb annál jobb!

Becsapnak, de szépek! 9 álvirág

Ha egy napraforgót, pitypangot, margarétát megtekintünk, azt gondolnánk, hogy ugyanolyan vagy legalábbis hasonló virágzatokkal van dolgunk. Mégis, az egyes virágok elrendezésében alapvető eltérés is van. A napraforgók és a margaréták esetében a fészek középső virágai cső alakúak, míg szegélyvirágaik nyelvszerűek.

Fehér acsalapu

Petasites albus - Tavasszal, a csaknem teljesen csupasz talajon kifejleszti virágait. Magashegyi bükkösökben, szurdokerdőkben, hegyi patakok környékén él. Kúszó gyöktörzséből fejlődnek a pikkelyekkel borított szárai. A hajtás végén fészekvirágzatok fejecskeszerű együttest alkotnak, melyből hosszú bibék bukkannak elő. Hegyvidékeken hajlamos a vörös acsalapuval kereszteződni.

Martilapu

Tussilago farfara - Kora tavasszal tojás-sárga színű fészekvirágzatával, később a nyár elején, kerekded tőleveleivel tűnik fel, melyek színükön világoszöldek, fonák oldalukon fehéren vagy szürkén molyhosak. Erős, kúszó gyöktörzséből pikkelyes, el nem ágazó szárak fejlődnek, melyek elvirágzás után megnyúlnak. A terméseken tipikus bóbita fejlődik. Egész Eurázsiában elterjedt, és a népi orvoslásban is jelentős szerepe volt. Többnyire agyagos patakparton, ártereken, omlásokon fordul elő.

Szibériai hamuvirág

Ligularia sibirica - Elég magasra növő növény, akár 1,5 méter is lehet. Szárának alsó részén fejlődnek a vese alakú vagy tojásdad levelei. A hajtásvégeken a murvalevelek hónaljából eredő fészekvirágzatok rövid szárúak. Kizárólag mocsaras vagy lápréteken, nádasok mellett fordul elő. Több Ázsiában honos faja lett dísznövény, főleg erőteljes száruk és levelük miatt.

Réti margitvirág

Leucanthemum vulgare vagy Chrysanthemum leucanthemum - Európában és Ázsiában, különböző tengerszint feletti magasságban fordul elő. Része a réti vegetációnak, melyben hajtásvégi, kecses virágzatával tűnik fel. A fészek közepén sárga csöves, a peremén fehér nyelves virágokat találunk. Számtalan fajtáját és változatát termesztik kertészetekben.

Napraforgó

Helianthus annuus - Akár a 2 méteres magasságot is elérő egyéves növény, érdes szőrű, felső részén elágazó szárat fejleszt. Leveli szórt állásúak, érdes szőrökkel borítottak. A csúcsán fejlődő, bókoló virágzat akár a fél méter átmérőt is elérheti, érdes szőrökkel. A virágzatban a csöves virágok barnák, míg a nyelv alakú sugárvirágok aranysárgák. A növény Észak-Amerikából származik, régóta a Föld minden mérsékelt övi zónájában termesztik. Terméséből értékes olajat sajtolnak, emiatt termesztik.

Sötétkék szamárkenyér

Echinops ruthenicus - 50-70 cm magas növény, szára felül gyakran elágazik. A hajtásvégi virágzatok kerekded fejecskékbe rendeződnek, melyek 4 cm átmérőjűek is lehetnek. A mirigyes szőrű virágzatok acélkék színűek. Sziklás lejtőkön, mészkövön vagy dolomiton fordul elő, sík és dombvidéken egyaránt.

Réti peremizs

Inula Britannica - A félgömbre emlékeztető fészekvirágzatok az elágazó szárak végén fejlődnek. Kaszattermést hoz, melynek felszínét szőr borítja. Európában különböző élőhelyeken található meg, mivel magas fokú ökológiai tűrőképességű faj. Azért elsősorban nedves réteken, legelőkön, laza, homokos vályogtalajon él. Égész nyár folyamán virágzik.

Soktövisű aszat

Cirsium spinosissimum - Kétéves növény, felül elágazik és dúsan leveles, a levelek szárnyaltak, a levélszárnyak sűrűn, tövisesen fogazottak. A fészekvirágzatok a hajtás csúcsán csoportosulnak, és tövises, levelek veszik körül. A fészekpikkelyek fehéres színűek, fényesek. A kétivarú csöves virágok sárgás színűek. Meszes talajt és fényt kedvelő növény, mely Közép-Ázsiától a Földközi-tenger keleti medencéjéig fordul elő.

Százszorszép

Bellis perennis - Rövid szőrű tőkocsányokat, valamint rozettát alkotó tőleveleket fejlesztő növény. A tőkocsány csúcsán elhelyezkedő virágzatok középső része csöves virágokból áll, a szélén pedig fehér vagy rózsaszínbe hajló virágok képződnek. A kertészetekben telt virágú, fajtákkal találkozhatunk. Egész északi félteken elterjedt, többnyire összefüggő, szőnyegszerű állományokat képez. A népi gyógyászatban való alkalmazása ősidőkre nyúlik vissza, bőrgyulladások, felső légúti megbetegedések kezelését illetően.

Kapcsolódó cikk:

A balkonláda beültetése okosan

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia