szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Beletörik a bicskánk? Rózsaültetés helyesen

Sulyok Józsefné, 2014. jún. 03.


A rózsák királynője sokunk kertdíszítő álma, de félve vállakozunk a telepítésére, mert sok gondot sejtünk mögötte. Szépségét tévesen kényes tulajdonságával párosítjuk, pedig egyszerűbb a gondozása , mint az gondolnánk. Kövessük az egyszerű útmutatót és miénk lesz a legszebb rózsatő a környéken!

Beletörik a bicskánk? Rózsaültetés helyesen

Ha a talajban nem válogatunk, azzal a földdel kell számolnunk, amely e célra rendelkezésünkre áll. Láttunk már futóhomokon is viruló rózsát, de természetesen nem ez a rózsa ideális tenyésztalaja. A középkötött, vizet jól tartó, félagyagos talajban érzi magát a legjobban. De jól érzi magát és szépen tenyészik bármely talajban, ha kellőképpen ápoljuk és gondozzuk.

Csak olyan helyre ültessük a rózsát, ahová naponta 4-5 órán keresztül süt a nap, amely területen ez nincs biztosítva, oda nem szabad, nem érdemes rózsát telepíteni.

A nagyvirágú, hosszúszárúak számára megfelelő méretű területre van szükség. Az egymástól való ültetési távolság ezeknél 70 cm, a parkoló-rózsáknál 50-60 cm a szükséges tőtávolság. A miniatűr babarózsák tőtávolsága 30-40 cm. Sem a föld felásásakor, sem az ültetésnél semmiféle trágyát ne használjunk!

Ültetéskor a rózsa gyökereit nem metsszük meg, mert ezt a rózsa nehezen tűri, nem szereti. Esetleg a túl hosszú gyökér végét, vagy a szállítás közben sérült gyökérrészt vágjuk vissza a sérülés fölött. Legjobb, ha az ültetést ketten végezzük, egyikünk a rózsát a gödörbe helyezi, másikunk a földet húzza a rózsatőre, közben a rózsát húzogassuk le-fel, hogy a gyökerei közzé a föld kellőképpen bejusson.

A rózsa gyökérnyakán jól látható a bütyökszerű képződmény, és úgy ültessük el, hogy ezek a bütykök 1-2 cm-re kerüljenek a földfelszínt alá, homokos területen ez a bütyök 4-5 cm-re kerüljön a földfelszínt alá. A földet megtapossuk, a rózsatöveket belocsoljuk. Majd amikor a víz lehúzódott akkor a gödörből kiásott többi földből a rózsatőre földkupacot húzunk úgy, hogy a rózsatő nemes-vesszői is teljesen takarva legyenek.

Ezt a földdel való felkupacolást nemcsak az őszi telepítésnél, hanem a tavaszi ültetésnél is feltétlenül el kell végezni. A földkupacnak mindaddig takarni kell a rózsatövet, ameddig azon áttörve nem jelennek meg az új hajtások. Ekkor 2-3 napos megszakításokkal apránként a földkupacot eltávolítjuk és a rózsatövek körül kis földtányért készítünk, és rendszeres 3-4 naponta öntözzük. Öntözés után a földtányérra kevés porhanyós földet húzunk, hogy a föld cserepesedését megakadályozzuk.

Kapcsolódó cikk:

A balkonláda beültetése okosan
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia