szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Betakarítás után, ültetés előtt

Sulyok Józsefné, 2012. szept. 24.


Itt az ősz, mikor a szó szoros értelmében élvezhetjük az egész évi jól végzett munkánk gyümölcsét. A kamrában sorakoznak a lekvárok, a befőttek és a savanyúságok. Felszedtük és betároltuk a hagymát, burgonyát, most a gyökérzöldségek és az alma szedésén a sor. A letermett gyümölcsösökben a legfőbb munkánk az áttelelő kártevők és kórokozók megsemmisítése, illetve másodvetésű növényeink védelme, a téli tárolás előkészítése.

Betakarítás után, ültetés előtt

A visszahúzódott, elszáradt levelű metélőhagyma-töveket októberben szedjük fel, és ültessük cserépbe. Magas szervesanyag-tartalmú zöldségföldet válasszunk az ültetéshez, így nem kell tápoldatoznunk. A cserép méretétől függően 5-10 tövet ültessünk, alaposan öntözzük be, majd világos 16-18 fokos helyiségben helyezzük el. Ennél melegebb helyen a levelek megnyúltak, világosak lesznek. Az így nevelt metélőhagyma egész télen szedhető, vágható.

 

Gyökérzöldségek tárolása


Téli tárolásra csak a teljesen beérett gyökérzöldségeket szedjük fel. A fiatal, nem kellően kifejlett gyökerek megfonnyadnak, rendszerint megromlanak a tárolás során. Ha egyszerre számoljuk fel a gyökérzöldség-ágyást, akkor az ilyen, fejletlen termésekből érdemes zöldségpürét készíteni. A sárgarépát, karalábét, zellert és a petrezselyemgyökeret sajtreszelőn reszeljük le, sózzuk meg, és hagyjuk egy napig állni. Miután levet eresztett, a levével együtt turmixgéppel törjük apróbbra, de ne pépesre. Tegyük kis üvegekbe, jól zárjuk le, és tartsuk a hűtőben. Mártások, levesek, főzelékek ízesítésére a következő évi friss termésig használhatjuk.


A gyökérzöldségeket száraz időben szedjük, és mint már említettük, csak az egészséges, sérülésmentes darabokat tároljuk. A legjobb hűvös pincében, vagy garázsban tárolni. A zeller, a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla, a retek, a torma és a paszternák szinte azonos körülmények között tarthatók: a 4-5 fokos, 90-95 %-os páratartalmú tárolók a legjobbak. A legtöbb pincében ennél lényegesen magasabb a hőmérséklet, ezért nagy gondot kell fordítani a rendszeres szellőztetésre, hűtésre.


Még van néhány hét a tárolási gyökérzöldségek felszedéséig, addig takarítsuk ki, fertőtlenítsük a tárolókat. Szórjuk a komposztra az előző évről megmaradt terméseket, hipós vízzel mossuk le a falakat, a ládákat és a polcokat. Szükség esetén meszeljük ki a helyiséget.

 

Ősszel vetjük


Most vessük el a hónapos retket, fejes salátát, sóskát és az áttelelő spenótot. Csak talajtakaró kártevőktől mentes területre vessünk vagy ültessünk. A főnövény lekerülése után, szükség esetén, fertőtlenítsük a talajt.


A spenótot a peronoszpóra veszélyezteti. A levél színén elmosódó, sárgászöld, majd sárga foltok, a fonáki részén lilásbarna penészgyep látható, a levelek megvastagodnak, törékennyé válnak. 2-3 lombleveles korban, majd 1 nap múlva ismét permetezzünk ellene.


A sóskát száraz időben a lisztharmat és a sóskarozsda fertőzheti. A lisztharmat könnyen felismerhető a leveleken képződött szürkésfehér bevonatról. Rozsda esetén a leveleket vörösesbarna és sötétbarna spóratelepek borítják. Mindkét betegség ellen a tünetek megjelenésekkor védekezzünk a megfelelő növényvédő szerrel.

 

A fejes salátát csapadékos időjárás esetén megtámadja a szürkepenészes rothadás kórokozója. A gyökérnyak nyálkásan rothad, a szár tövén és az alsó leveleken szürke bevonat képződik. A megerősödött növényeket permetezzük le nagy lé-mennyiséggel úgy, hogy a permetlé a gyökérnyaki részre jusson. Ha az időjárás engedi, a kezelést egy hét múlva ismételjük meg.
Mindhárom levélzöldség-fajt igen kedvelik a bagolylepkék. A kis növények lombozatát rövid időn belül teljesen lerághatják. Kis területen a hernyókat kézzel is összegyűjthetjük.

 

Miből mennyit ültessünk?
 

A gyümölcsfákat, gyümölcstermő bokrokat több évre, az ellenálló, őshonos fajtákat akár egy emberöltőre telepítjük. Az egészségesen táplálkozó négytagú család akár 300 kg gyümölcsöt is elfogyaszt egy évben. Ahhoz, hogy egész évi gyümölcsellátásunkat a saját kertünkben termelhessük meg, jól határozzuk meg a fajok és fajták ültetési arányát. Általában almatermésűekből, elsősorban almából fogyasztunk a legtöbbet, ezért ebből akár 3-4 fát is ültethetünk a kert méretétől függően, eltérő érési csoportokba tartozó fajtákból.


Őszibarackból 2-3 fajtát ültessünk. Csonthéjasokból elég egy-egy tövet ültetnünk. Ha sok lekvárt főzzünk, akkor kajsziból, szilvából két-két fát is telepíthetünk, eltérő érésidejűeket. Ribiszkéből 2-4, málnából 10 tővel számoljunk, köszmétéből és szederből 1-1 tövet ültessünk.
 

Kapcsolódó cikk:

Zöldségeskerti kalandok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia