szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Beteg a növényem? Ismerd fel a hiánytüneteket!

Topor Erika, 2013. júl. 01.


Gyakori hiba, hogy betegnek gondoljuk növényünket, közben egyszerűen csak valamelyik tápanyagból kap keveset, így elváltozások lesznek rajta. A növények levelein lévő elszíneződések adott körülmények között bizonyos tápanyagok, nyomelemek hiányára, elégtelen jelenlétére utal.

Beteg a növényem? Ismerd fel a hiánytüneteket!

A kertészeti árudák polcain már minden olyan tápoldat kapható, mellyel ezeket a problémákat megelőzhetjük. A következő sorokban a leggyakoribb hiánytünetekről fogunk pár szót ejteni.

Egyik leggyakoribb a nitrogén hiánya. Nitrogénhiány esetén a levelek sárgás színűek lesznek, és gyakori a törpenövés. Ha azt tapasztaljuk, hogy a növényünk nem akar növekedni, pedig látszólag mindene megvan, amire szüksége lehet, akkor valószínűleg a nitrogénhiány lehet az ok.

Szintén színelváltozással jelez a foszforhiány is. Ha a levelek sötétzöldek vagy bíborvörösek lesznek, akkor a foszfort kell pótolni a növények szervezetébe.  A foszforhiány esetén is megfigyelhetőek a növekedésben lassulások.

Míg a bíborvörös szín a foszforhiányra utal, addig a barnásvörös elváltozás a levelek erei mentén, a levél csúcsából kiindulva a kálium hiányára utal. Ebben az esetben is lelassul a növekedés. Gyümölcsfák esetében a levelek össze is sodródnak, a levelek szélei barnák és elszáradnak.

Az idősebb leveleken a levélerek közei megsárgulnak, később megbarnulnak. Ez egyértelműen a magnéziumhiány tünete. A levelek ilyenkor korán le is hullanak, a gyümölcs- és hajtásképződés gátolt.

A bórhiánynak több tünete is megfigyelhető. Egyik legjellemzőbb, hogy a hajtások csúcsai elsatnyulnak. A gyümölcsök közül az almatermésűeknél a magház körül elparásodás figyelhető meg. (belső parás foltosság) Ezt viszont ne keverjük össze a kalciumhiány okozta stipesedéssel, mert ott barna foltok jelennek meg a gyümölcshéjon, vagy közvetlen alatta. A túl meszes talajon gyakori a bórhiány. Ebben az esetben az jelenti a problémát, hogy a meszes talajból nehezen veszik fel a növények a bórt.

A meszes házfalak mentén a mész bemosódhat a talajba, és ennél a kis mennyiségű mésznél is a kajszibarack igen érzékenyen reagál, és hamar jelentkeznek a bórhiány tünetei. A legérzékenyebb növények a bórhiányra: cékla, zeller, kelvirág, karalábé. A bórhiány a Wuxal Boron Max nevű szer alkalmazásával gyorsan megszüntethető. Adagolást minden esetben olvassuk el a tájékoztatón.

A különböző anyagcserezavarok közül a leglátványosabb a klorózis. A levelek klorofilltartalma csökken, sárgás-fehéres színűek lesznek. Általában a vas- és magnéziumhiánnyal illetve a túl magas mésztartalommal vagy túlzott talajnedvességgel függ össze. Megfelelő trágyázással a hiánytünetek megszüntethetők.

További probléma, ha a talajban lévő tápanyagok nincsenek egyensúlyban. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden tápanyag benne van a talajban, amire a növényünknek szüksége van, de ha a tápanyagok aránya nem megfelelő, szintén problémák lépnek fel.

A házikerti körülmények között előállított komposzt használatával gyakorlatilag a hiánybetegségek kivédhetők és egészségesen fejlődő, termő növényeink lesznek.

Kapcsolódó cikk:

Pipacs, a legszebb köhögéscsillapító giz-gaz

 

 
Hozzászólások (1)

homonnai emese
2013. júl. 20. (3 271 napja)
T.szerkesztőség, nagyon jó hogy képekkel is alátámasztották ezeket a betegségeket,de sajnos az én orgonabokromnak a levelei bekunkorodnak és elbarnulnak aztán leeseik.Nagyon sajnálnám ha tönkremenne, nem tudnának esetleg segíteni mi lehet a gond?Köszönöm mse.


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia