szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Beteg és felnyurgult Calathea

K-B. Kinga     2 076 napja     0 megtekintés
Kedves Szakértő!
A tavaly szeptemberben kapott nagy méretű Calatheám karácsonykor virágokat hozott, melyek aztán nem tudtak teljesen kinyílni. Ez után láttam meg a levelek fonákán, hogy fehéres színű, nagyon apró, szabad szemmel szinte észre sem vehető szívó kártevő támadta meg, így a levelek nagy része nem sokára elsárgult és barnán elszáradt. Próbálkoztam talajba dugható növényvédő rudakkal, de nem segített. Ezután erős vízsugárral permeteztem le az egész növényt hetente egyszer kb. 3 alkalommal. Ez már jobban tetszett a növénynek, el is kezdett hajtásokat hozni, viszont ezt a virágok helyén tette, vagyis egész magas száron, és el is ágazott. Az új hajtások viszont picik, és nem is egészségesek. Vagy a csúcsuk, vagy nem sokkal utánuk a levél foltokban elsárgul-elbarnul, kiszárad a folt, de az egész levél nem pusztul el. Ez már nem egészen úgy néz ki, mint a szívóféreg nyoma, inkább egy fertőzéshez hasonlatos. Talán megfertőzhették a rovarocskák valami mással is?
Szóval nem tudom, mit tegyek a felnyurgultan elágazó, nyamvattka levelekkel és itt-ott száraz foltokkal ˛ékeskedő˛ növényemmel. Szabad-e a Calatheát visszanyírni, vagy át kéne ültetnem a nagyobb levelek fejlesztéséhez, esetleg szétválasszam a töveket? És mit tehetek a betegségével?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Kinga
0
0
szavazat


1 HozzászólásMártha Izabella
2016. márc. 28. (2 074 napja)
Kedves Kinga!

Azt javaslom először a rovarokat kellene elpusztítani valamilyen felszívódó rovarölő készítménnyel, pl. acetamiprid-Mospilan. Ha a növény rendbe jött akkor érdemes a beteg részeket levágni és nagyobb cserépbe beültetni.
Ha szükségesnek látja akkor ilyenkor lehet a töveket is szétszedni és új cserépbe ültetni.
üdv,
M. Izabella


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.