szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Betonozzunk, de hogyan?

Szépzöld, 2011. júl. 11.


Forrás: www.epitinfo.hu  
Nyáron, az építkezések felújítások időszakában sok ingatlantulajdonos fog neki házilag az építőipari munkáknak. Ezek közül az egyik sarkalatos pont a betonozás feladata. A legtöbben úgy gondolják, hogy elegendő csak a megfelelő mennyiségű összetevőt (homok, sóder, cement) megvásárolni és bérelni egy keverőgépet, s máris elkezdődhet a betonozás.

Betonozzunk, de hogyan?

Ez azonban koránt sincs így. Ez a munkafolyamat ugyanis pontos tervezést és némi szakértelmet, gyakorlottságot kíván meg. A betonozás legfontosabb tudnivalóit ezért most alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze Olvasóink számára.


Minden építőipari munka a tervezéssel kezdődik, nincs ez másként a betonozásnál sem. Nézzük meg, mekkora területet szeretnénk betonozni, ehhez mennyi alapanyagra lesz szükségünk. Nézzük meg, van-e valamilyen akadály (pl. növény, berendezés), amely miatt nehezen férhetünk a munkaterülethez. E körülmények számbavételét követően el kell döntenünk, hogy a szükséges mennyiségű betont házilag, keverőgép segítségével állítjuk-e elő, vagy transzportbetont rendelünk. Ez utóbbi megoldás ugyan rendkívül gyors, gazdaságos és egyszerű, de sokszor éppen a megfelelő elékészítettség hiánya miatt mégsem válik be a gyakorlatban. Kisebb betonozásokhoz, vagy sokáig tartó, aprólékos munkához ezért inkább a házilagos betonkeverés javasolt.


A házilagos betonkeverésnél figyeljünk arra, hogy milyen anyagokat választunk és azokat hogyan tároljuk. A zsákos kiszerelésű cementet mindenképp zárt térben helyezzük el, s mielőbb használjuk fel. Beton előállítására kizárólag ellenőrzött vagy osztályozott anyagokból kevert, megfelelő szemmegoszlású, szennyezetlen adalékanyag használható fel. Vasalt betonszerkezet esetében az adalékanyag legnagyobb szemnagysága nem lehet nagyobb a szerkezet legkisebb méretének harmadánál, az úgynevezett névleges betonfedés kétharmadánál, valamint az acélbetétek közötti legkisebb távolság kétharmadánál. Ha ezeket az alapvető mértékeket nem tartjuk be, különben a beton bedolgozása nehézkes lesz.
 

A beton alapvető tulajdonságait módosító adalékszerek számos típusa kapható a kereskedelmi forgalomban. Ezek nagyobb részének alkalmazása azonban csak üzemi körülmények között, megfelelő ismeretek megléte esetén lehetséges, mivel az előírt adagolástól történő kisebb eltérésnek vagy a szakszerűtlen használatnak rendkívül káros következményei lehetnek. Éppen ezért, házilagos keverésnél jobb, ha mellőzzük az adalékszereket. Fontos megemlítenünk még a megfelelő minőségű víz keverékhez történő hozzáadását is. Az ivóvíz általában ideális szokott lenni a betonkészítéshez. Vegyszerrel vagy olajjal szennyezett, zavaros vizet a betonkeveréshez inkább ne használjunk.


A betonozáshoz szerezzünk be minden fontos kelléket, szerszámot, munkaruházatot. Amennyiben nagyobb és bonyolultabb szerkezeteket betonozunk, szükségünk lehet a tömörítést segítő vibrátorokra. A gyors és nehezen megközelíthető helyekhez – transzportbeton esetén – betonpumpa használata javasolt Itt érdemes megjegyezni azt, hogy nem minden betonfajta pumpálható, illetve ekkor a zsaluzatot stabilabban kell kialakítani. Amennyiben komoly teherhordó szerkezetek betonozását kell elvégezni (például oszlopoknál, gerendáknál, födémeknél) a zsaluzat kialakítása kulcsfontosságú kérdés. Éppen ezért jó, ha ennek kivitelezését inkább szakemberre bízzuk. Vasalattal is ellátott teherhordó betonszerkezeteknél a vasalat elkészítése előtt kötelező statikust hívnunk és kiszámoltatni, meghatároztatni a vasak pontos mennyiségét és helyét. A betonozás megkezdése előtt a szakembernek mindenképp meg kell vizsgálnia az elkészült vasszerelést, illetve jó, ha már előre kijelöli a szerkezetbe tervezett nyílások pontos helyét is.
 

Kapcsolódó cikk:

A környezettudatos építkezés öt aranyszabálya
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia