szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bírd ki! A székbe szegezve

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 13.


Mi az ideális munkakörnyezet otthon vagy az irodában? A munka az ember életének egy fontos szegmense, attól függetlenül, hogy otthon, vagy irodában dolgozik, esetleg máshol végzi a teendőit. Azok, akik ülőmunkával foglalkoznak, nagyon jól tudják, hogy megterhelő folyamat, és bizony sok dolog kell ahhoz, hogy a körülmények ideálisak legyenek a dolgok elvégzéséhez.

Bírd ki! A székbe szegezve

Nem mindegy az iroda, vagy dolgozószoba nagysága, hiszen egy pici luk nem segíti elő a hatékony munkavégzést, de ezen kívül is oda kell figyelni néhány dologra.

Szék

Igaz, sokszor volt már róla szó, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a szék, amin az irodánkban ülünk. Ez nem csak egy státuszszimbólum, így a kiválasztásánál ne a mintázata és a nagysága legyen a döntő szempont. Ha alaposan végiggondoljuk, akkor láthatjuk, hogy bizony nagyon sok időt fogunk itt ülve eltölteni, ezért elsődleges szempont az, hogy kényelmes legyen.

Ez technikailag azt jelenti, hogy megfelelően idomuljon a háthoz, hogy képes legyen ergonómikusan mozogni, és azt, hogy szellőzzön. Éppen ezért nem biztos, hogy jó ötlet egy trónszerű, robosztus fa szék bőr borítással, mert bár elegáns, és kényelmes is, de 4-5 óra után az ember már csak arra tud gondolni, hogy hogyan menekülhetne el belőle.

Fény

Ahhoz, hogy jól és eredményesen tudjunk dolgozni, mindenképpen fényre lesz szükségünk. Ez lehetőleg természetes fény legyen, mert az jobban hat az emberre, de természetesen h a nincs más lehetőség, akkor az elektromos világítás is elég. A lényeg, hogy egy kellemes, de erős fényforrással segítsük a saját munkánkat. Hiába látjuk sokszor, hogy elég egy asztali kislámpa is, elvégre megvilágítja a papírokat és a billentyűzetet, sajnos ez nagy tévedés. Bár látni valóban fogunk, ám koncentrálni már kevésbé. A kevés fény ugyanis álmosít, így hiába látjuk tökéletesen a feladatot, le fog ragadni a szemünk. A jó megvilágítás azonban energetizál minket is, ezzel segítve a gyors munkavégzést.

Otthonosság

Akár irodásról, akár egy otthoni dolgozószobáról van szó, a lényeg mindkét esetben az, hogy ne egy börtönben érezzük magunkat, ahol minden csak a teljesítménykényszerről, a munkáról és a teendőkről szól. Ha csempészünk egy kis otthonosságot a térbe, akkor sokkal kellemesebb lesz a munkaterület, és hatékonyabb a munka. A szalagfüggönyök praktikusak, de nagyon hivatalosak is, így ha lehet, akkor ezeket cseréljük le. A virágok elengedhetetlen részei a miliőnek, hiszen megnyugtatnak, és pihentetik a szemet. Egy – két kép is tökéletesen belefér a lehetőségekbe, akár a falon, akár az asztalon. Nem kell feltétlenül családi fotónak lennie, bármi megteszi, ami számunkra oda illik, és kellemes látványt nyújt.

Rend

Ez ugyan sztereotípia, de igaz: ha rend van körülöttünk, akkor hatékonyabbak is vagyunk. Az íróasztalon rendszerint minden egy helyen tornyosul, és éppen csak egy kis részéleten tudunk ténylegesen dolgozni, ami közel sem tesz jót a produktivitásunknak.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!