szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bírják egymás társaságát! 3 látványos örökzöld

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 22.


Amikor kertet alkotunk, akkor két út áll előttünk. Az egyik, hogy nagy lelkesen beleugrunk, és telepítjük azokat a növényeket, amik megtetszettek a kereskedésben. Ennek az lehet a következménye, hogy bár fél-egy évig olyan lesz a kertünk, amilyet szerettünk volna, ám utána komoly munka vár ránk.

Bírják egymás társaságát! 3 látványos örökzöld

Kiderül ugyanis, hogy melyik növény mekkora, mennyire bírja azt a helyet, ahova ültettük, esetleg mennyire szereti a szomszédait, és ilyenkor sajnos jön a következő lépés: könnyes búcsút kell venni azoktól a daraboktól, amik nem élik túl a gyorsaságunkat, és a fél kertet át kell ültetni.

Ez persze kiküszöbölhető, ha egy kicsit tervezünk is. Rajzolunk, és utánanézünk, hogy mit érdemes egymással összeültetni. Hiszen ezzel a pluszmunkát elkerülhetjük, és az is biztos, hogy a kertünk 4 év múlva is csodaszép lesz. Most lássunk három örökzöldet, melyek méret szerint egymáshoz kapcsolhatóak.

Kúszó boróka

Az telepített örökzöld falak nem csak színük, hanem funkciójuk miatt is nagyon kedveltek. Hiszen ezzel elérhetjük, hogy egy alapvetően magas, de ronda épületet, kerítést, vagy a kár nem kívánt látványt is kitakarhassunk. Első lépésként egy olyan szépségek kell választanunk, amelyik a talaj szintjén, vagy a felett nem sokkal virít. Erre tökéletes a kúszó boróka, ami nem válogat a talajban, és jól tűri a félárnyékot is. Nagyon impozáns, akár kék színváltozatban is elérhető. 2 - 2,5 méteresre nőhet meg, ami már magában is elég lehet a takaráshoz. Ha azonban ez kevés lenne, akkor menjünk tovább egy szinttel.

Magnólia

A Magnóliát csak liliomfaként ismerik sokan. Csillogó levelű, örökzöld szépség, ami a mellett, hogy télen is az életet hirdeti, még virágokat is nevel. Ezeket nyár közepétől folyamatosan nyitja, így fehér díszbe öltöztetve a kertet. Sőt, ráadásul illatozik is, tehát nem is várhatnánk többet ettől a szépségtől. Szereti a tápanyagdús, savanyú talajt, és a napos fekvést. Nagyjából 10 méteresre nőhet meg, ezzel pedig már a nemszeretem szomszédokat is jótékonyan takarja.

Közönséges tiszafa

A fantasztikus megjelenésű örökzöld akár 25 méteresre is megnőhet, tehát nincs az a szomszéd, vagy ronda házfal, amit ne tudna elrejteni. Védett növényről van szó, ami bár igen lassan növekszik, életkorát tekintve igazi matuzsálem lehet. Az európai növények közül a tiszafa él a legtovább, egyes példányai már 2000 éve figyelik a történéseket a világban. Lassan növő faj, de nem különösebben igényes, így könnyen tartható.

Kisgyerekeseknek azonban nem ajánlott, mert a tiszafa egyetlen része nem mérgező, ez pedig a magköpeny. Ráadásul ez igen édes, így sajnos nagyon csábító lehet a kicsiknek. Megkóstolni azonban nem ajánlott, mert toxinjai görcsöket, támolygást, nehézlégzést okozhatnak, és erős volta miatt gyorsan szívelégtelenséget okozhat, ami halálhoz vezet. Ha azonban a gyerkőcök már nagyobbak, akkor a tiszafa a kertünk egyik legfenségesebb tagja lesz, ami előkelő tűleveleivel finoman eltakar mindent, amit nem akarunk látni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia