szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Birsalma, a perzsák ajándéka

Sulyok Józsefné, 2010. szept. 09.


A birsalma az emberiség egyik régóta ismert gyümölcse, annak ellenére, hogy fogyasztásra nem igazán alkalmas nyersen, a rágóssága, összehúzó íze, keménysége miatt.

Birsalma, a perzsák ajándéka

A gyümölcs valószínűleg Perzsiából és Törökországból terjedt el, elsősorban Európában. Egyesek szerint Törökországban ismerik és fogyasztják a legtöbb birsalmát. A görög mitológiában Herkules aranyalmáiként említik a birsalmát.

 

Az ókori görögöknél az volt a szokás, hogy az esküvő napján a menyasszony kapott egy birsalmát, mely a termékenységet és a gyermekáldást jelképezte. Európában a 16-18. században teljesedett ki a birsalma széleskörű termesztése, azóta azonban jelentősen visszaesett.

 

Egyes országokban, mint pl. Spanyolországban drága gyümölcsnek számít, akár nyersen vagy a belőle készült kompót, lekvár, stb. Hazánkban is viszonylag kevés birs terem, a kutatások nem igazán foglakoztak a benne lévő gyógyászati lehetőségek megismerésével.

 

Igen magas a magnézium és kálium tartalma, ezért jó hatással lehet a szívműködésre és a vérnyomásra. Ezen kívül sok benne az A, és a C-vitamin, valamint foszfor, réz és vas is van benne.

 

A birsalmában sok pektin található, mely rosttulajdonsága révén elősegíti az egészséges székletképzést, valamint hasmenés ellen is kiváló. Mivel a gyümölcs nehezen rágható, legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle és azt fogyasztjuk. Magas nyáktartalom is található benne, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor és bélrendszert, akár a torokfájást is csillapíthatja a birs-lé.

 

A birsalma baktériumölő hatását az alapján feltételezték, hogy a Föld egyes területein, elsősorban Dél-Amerikában, a birsalmát eredményesen alkalmazták kolera kezelésére. A kísérletek alapján kimutatták, hogy a birsalma anyagai képesek voltak elpusztítani a kolerát okozó baktériumokat. A birsalma valóban hatásos ebben a súlyos hasmenéssel járó fertőző betegségben.

 

A népgyógyászatban a birsalmát többek között reumatikus betegségekre, köhögés csillapítására, láz csillapításra, rekedtség megszüntetésére, külsőleg égési sérülések kezelésére használják. A tudományos módszerek mindezt nem igazolják. 

 

Kapcsolódó cikk:

Utolsó előtti visszaszámlálás gyümölcsösünkben
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia