szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bonsai, a törpenövény

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 27.


Nemcsak japánoknak!

Akinek nincs kertje, de szereti a fákat, kipróbálhatja a bonsaiok nevelését. A törpenövény gondozása rendkívül pihentető, egyszerű hobbi.

Bonsai, a törpenövény

Kicsi, de arányos

 

A bonsai japán eredetű szó, a „bon” lapos edényt, tálkát, a „sai” növényt jelent. A kisméretű fák története azonban mégsem a felkelő nap országában kezdődött. Körülbelül 2000 évvel ezelőtt, Kínában készítették az első kompozíciókat. Erre alkalmas tálakban a környező tájakat, hegyeket próbálták kicsiben modellezni. Később a gyönyörű edényekbe a növény is bekerült, ezért kezdtek el kísérletezni miniatűr fák nevelésével. Néhány száz év múlva aztán buddhista szerzetesek Japánba vitték a már megszerzett tudást, és végül itt tökéletesítették a bonsai kertészetet.

 

Ahhoz, hogy egy fából bonsai váljék, évek türelmes alakító munkájára van szükség. A kis méret titka a gyökérzet méretének csökkentése, s vele együtt az ágak, a hajtások, a lombozat visszametszése. A legfontosabb, hogy arányos és esztétikus legyen. Japánban több dinasztián keresztül öröklött, több száz éve nevelt fákat is nyilvántartanak. Ezek az ország nemzeti kincsei, értékük felbecsülhetetlen.

 

Hogyan válasszunk?

 

Bonsai fát nevelhetünk magról, szaporíthatjuk tőosztással és dugványozással. A kezdőknek az a javaslat, hogy kertészetben válasszanak bonsai kialakításra alkalmas kisméretű fát, esetleg már kész bonsait. De a természetben kirándulva is ráakadhatunk tökéletes alanyokra. Fontos, hogy olyan növényt keressünk, amelyek törzse dinamikus vonulatú, érdekes formájú. Ha magról neveljük, akkor számoljunk azzal, hogy minimum 10 évbe telik, mire a fánkból bonsai lesz. Az, hogy a bonsai kültérinek vagy beltérinek minősül-e, attól függ, honnan származik a fa. A trópusi fajták természetesen a lakásban érzik jól magukat a hideg időben, de a hazai fajokat bátran tarthatjuk egész évben a kertben.

 

Gondozás különböző évszakokban

 

Ősz: felkészülés a nyugalomra

 

Augusztus végétől már nem szabad tápozni, illetve metszeni, mert a fa az egyre kevesebb fény miatt már nem tud regenerálódni. Amíg jó idő van, nyugodtan kint maradhatnak, akár az első novemberi fagy is megcsípheti őket. A trópusi fákat azonban vigyük be a lakásba, ha 4-5 foknál alacsonyabbra süllyedne a hőmérséklet. A tél során rendszeresen öntözzük őket, különben lehullik a lombozatuk.
Kültéri hazai fajtákat azonban nyugodtan hagyhatjuk a kertben, védett, árnyékos helyen áttelelnek, közegüket locsoljuk be jól, a gyökérzetet takarjuk be szalmával, fenyőkéreggel vagy tűlevéllel. Ezután már nincs több gondunk velük tavaszig.

 

Tél: csendes-pihenő

Mivel a kint teleltetett növényekkel nem kell foglalkozni, ilyenkor csak a beltéri növényekkel akad teendőnk. Locsoljuk rendszeresen, de vegyük figyelembe, hogy a lassuló életfunkciók mellett most kevesebb víz is elég. A túlöntözés rothadásveszéllyel jár! A tápanyagokat is feltétlenül csökkentenünk kell. A bonsaiok nagyon meghálálják, ha télen, a napfényt pótolva növénylámpával melegítjük őket.

 

Tavasz: formára alakítás

 

A fákat április végén és május elején tehetjük ki ismét a szabadba, illetve vehetjük elő a téli takarásból. A kint teleltetett példányok locsolását azonban már ennél korábban meg kell kezdenünk. Az első két hétben ne bolygassuk mini-fáinkat, hozzá kell szokniuk a környezetváltáshoz. Utána aztán berobban a főszezon. A legtöbb tennivaló ekkor aktuális. Ilyenkor érdemes ültető-közegük felfrissítésével új tálba ültetni fáinkat. Ekkor végezzük el a másik nagyobb beavatkozást, a formaalakítást is a túl nagy és feleslegesnek tűnő ágak levágásával. Miután megmetszettük a fákat, a sebeket kezeljük le speciális sebzáró pasztával, sebgyurmával. Áprilisban elkezdhetjük a tápozást is.

 

Nyár: csinosítás, erőgyűjtés

 

Ilyenkor már csak apróbb ágakat metszünk le, amivel a formáját igazítjuk, csinosítjuk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy növényeink minden nap elegendő vizet kapjanak. Az ültető-tál kicsi, kánikulai napokon gyorsan kiszárad a közeg, gyakran kell locsolnunk. Legjobb, ha az érzékeny bonsaiok öntözéséhez esővizet gyűjtünk, mivel az sokkal lágyabb, és nincs benne klór. Ha erre nincs lehetőségünk, a csapvíz is megteszi, de feltétlenül állott vagy forralt és visszahűtött formában használjuk, hogy a klór zöme elpárologhasson belőle. A tápoldatozást egész nyáron folytassuk: miniatűr fácskáinkat meg kell erősítenünk annyira, hogy könnyedén vegyék az áttelelés akadályát.

 

Ami a kezdéshez kell

 

Ültetőközeg: akadama

 

Ez olyan égetett agyag-granulátum, melynek alapanyagát Japán hegyeiben bányásszák. Különlegesen jó vízmegtartó tulajdonsága és porózussága miatt semmivel sem helyettesíthető, mással ne is próbálkozzunk. Tilos a bonsait virágföldbe ültetni, mert abban nem tud az igényeknek megfelelően fejlődni! Érdekes, hogy különböző fajokhoz különböző módon égetett ültető-közeg szükséges.

 

Profi bonsai olló

 

Nem érdemes rossz minőséget választanunk, mert ha nem pontos a metszés, tönkretesszük a fát. Bár nem olcsó mulatság, de egy ilyen olló akár 10-15 évig is tökéletesen használható. Egy kezdőnek 3-4 különféle metszőeszközre van szüksége.

 

Ültető-tál valamint bonsai táp

Gömbösített szerves trágya, ami kimondottan a törzset erősíti, a levélképzést viszont nem támogatja.

 

Tipp!

 

Ha kedvet kaptunk a bonsai kertészkedéshez, érdemes először a következő ellenálló fajták közül válogatnunk: boróka, gumifa, kínai boróka, vagy a hazai fajok közül a gyertyán, a bükk, esetleg a kőris. Ha megtanulnánk a bonsaigondozást, a legjobb, ha csatlakozunk egy klubhoz, ahol a különleges kertészkedés minden csínját-bínját elleshetjük.

 
Hozzászólások (1)

bbandy
2014. jan. 13. (3 189 napja)
Nem szeretem a gumifa elnevezést noha sokan így nevezik. Jön belőle fehér tejnedv, nem hiszem, hogy valaki gumit készített belőle. Van elfogadott magyar neve: fikusz
A gumit a hoveából nyerik, azaz kaucsukfa.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia