szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bor, mámor, Magyarország 3.

Scheftsik Tamás, 2011. nov. 12.


Előzmény: Bor, mámor, Magyarország 2.

 

A cikksorozat harmadik részében betekintést nyerhetünk a Pannon borrégió világába, ahol többek között találkozhatunk a méltán híres, és mindenki által jól ismert villányi területtel, és az itt készült fantasztikus borokkal.

Bor, mámor, Magyarország 3.

Pannon borrégió:

 

Szekszárdi borvidék:


Az első történelmi emlékek a bortermelésről ezen a vidéken is a római korhoz köthetőek, nagyjából az időszámításunk szerinti 3. századhoz. Régészek szőlőművelő eszközöket találtak, úgynevezett kacor-okat, valamint írásos emlékeket, melyekből levonták ezt a következtetést. Valószínű azonban, hogy már az előbb itt élő kelták és trákok is foglalkoztak ennek a gyümölcsnek a művelésével.

 

Fehérszőlő:

 

Rizlingszilváni: svájci eredetű, elterjedt borszőlő, eredeti neve Müller-Thurgau, az unión belül ezzel a névvel találkozhatunk. Bora kis savtartalmú, zamatos, közepes cukortartalmú ital, amely gyorsan öregszik.

 

Rajnai rizling: a világon az egyik legelterjedtebb, német eredetű fajta. Illatos, zamatos bora feldolgozástól függően lehet könnyű, közepes cukortartalmú, vagy akár testes, édes ital is.

 

Kékszőlő:

 

Cabernet franc: francia eredetű világfajta. Hazánkban is régóta kedvelt, az Egri Bikavár egyik alkotója. Gyümölcsös, kellemesen fanyar, sötét bíbor színű bor készül belőle.

 

Kadarka: bizonytalan származású, Magyarországon elterjedt szőlőfajta. Bora a talajtól függően lehet üde, vagy testesebb ital, de jó érés esetén kiemelkedően fűszeres, zamatos.

 

Kékmedoc: eredeti nevén medoc noir, francia eredetű fajta. Bora rózsa illatú, fűszeres, rubinvörös nedű.

 

Kiemelkedő pincészetei között találkozhatunk a Heimann Birtokkal, a Merfelsz Pincével vagy a Vida Családi Birtokkal.

 

Pécsi borvidék:


A terület már az ókorban is kereskedelmi utak találkozásánál állt, így a bortermelés is régre nyúlik vissza, ám a török hódoltságot a szőlőgazdaság is megsínylette. Napjainkban a kisüzemi termelés jellemzi, de találkozhatunk szövetkezeti üzemi ültetvényekkel is.

 

Fehérszőlő:

 

Furmint: jellegzetesen hazai, és a legjobban aszúsodó magyar szőlőfajta. A belőle készült ital savas, finom illatú, kellemes ízű pecsenyebor.

 

Cirfandli: valószínűleg Olasz, vagy Osztrák eredetű fajta. Magyarországon csak ebben a régióban termesztik. Jó termőévben különleges minőségű, zamatos bor készül belőle.

 

Pécs híres az itt készített Pannónia pezsgőkről is. Pincészetei között találkozhatunk az Ebner, a Püspöki, vagy a Zsótér Pincével.

 

Villány-Siklósi borvidék:


Magyarország egyik legfejlettebb bortermelő vidéke. Napos és meleg éghajlata, valamit jó minőségű, löszös talaja kedvezően hat az itteni termelésre, melynek sikerét egyesek szerint az összeszokott, kiváló szakembereknek, mások szerint az itteni svábok kitartásának köszönheti.

 

Fehérszőlő:

Olaszrizling, Tramini, Ottonel muskotály

 

Kékszőlő:

 

Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Kadarka, Merlot, Zweigelt, … a Villányi vörösborok köztudottan zamatos, magas alkoholtartalmú, sötétrubin színű, testes, illatos italok.

Híres termelői között megtalálhatjuk a Gere Tamás, Günzer Tamás, Weisz, Boch vagy a Polgár Pincét is.

Folytatása következik

 

Kapcsolódó cikk:

Dolce Vita
Szőrös gubacsok a szőlőn?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!