szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borágó – a mézelő főznivaló

Topor Erika, 2013. okt. 29.


Európán kívül Amerikában is régóta ismert főzeléknövény.  Uborka ízű levele saláta-alapanyag, gyógynövény és nem utolsó sorban virága mézelő.

Borágó – a mézelő főznivaló

A Boraginaceae – érdeslevelűek – családjába tartozik. Innen is látszik, hogy a növény föld feletti részeit serteszőrök borítják. A serteszőrök élettelenek, így a csalánhoz hasonló csípős érzés elmarad a levelek megtapintásával.  Virága is a családra jellemző, boragoid virágzat. A boragoid virágzat jellegzetessége, hogy a virágai oldalra fordulók és kunkorodók. A virágok négykörűek, sugaras szimmetriájúak. A magház négy részre tagolódik, éretten négy résztermésre esik szét.

Közepesen melegigényes, mediterrán területről származik. Ha termesztésére adjuk fejünket, akkor várjuk ki a stabil 10 °C-os talajhőmérsékletet, ugyanis a magok csírázása 10°C felett indul be igazán. A kedvező hőmérséklet a csírázásra 18-20 °C. A kisebb fagyokat is átvészelik. A talajon fekvő magok áttelelnek és a következő évben kelnek ki.  Fényigényét tekintve a sok napsütést kedveli. Árnyékban virágainak száma csökken, így a maghozama is csökken.

Jó vízellátású talajon termeszthető. Kötöttebb, agyagos területen is jól érzi magát, az időszakos vízborítást is elviseli, de nem kedveli. Manapság kivadulva találkozunk vele árokpartokon, házi kertekben. Közepes tápanyagigényű, semleges vagy kissé savanyú talajon termesszük. Az elszóródó magok csak a következő évben csíráznak ki, így vigyázzunk, mert gyomosít.

Ha a termesztésről beszélünk, akkor nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Palántanevelés szükségtelen, helyrevetéssel szaporítjuk. Aprómorzsás talajt készítsünk magágynak.  A magvakat áprilisban kezdjük el vetni, amikor már a talaj is kellően felmelegedett. Ápolási munkák között a gyomirtás és a talajlazító kapálást érdemes megemlíteni. Mivel a sűrű lomblevél viszonylag hamar beborítja a talajt, így a későbbiekben már a gyomtalanul tartása is könnyebb.

Betakarítása a bimbók megjelenése előtt kezdődik. A finom, zsenge leveleket kézzel tördeljük le a tőről. Az idősebb levelek értéktelenek, mivel megerősödve a serteszőrök elvesztik hajlékonyságukat.

Elsősorban főzelék és fűszernövényként volt ismert, később gyógynövényként is találkozhattunk vele. A méhészetek körül előforduló borágó ültetvény nem véletlen, értékes mézelő, naponta 2-3 mg a nektártermelése. Ásványi anyag tartalma miatt vese és hólyagbántalmakra használják.

Terméséből vonják ki a linolt, linolént, szaponint, és különböző nyálkaanyagokat. Gamma-linolénsav tartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét. További felhasználása: pattanás elleni készítmények, kelésekre, borogatásokra, toroköblögetésre használható. Manapság a kozmetikai iparban is egyre nagyobb teret hódít a felhasználása.

Kapcsolódó cikk:

Csucsorral a hormonzavar ellen

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!