szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bőrápolási 1x1

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 18.


Azt hisszük mindent alapfogást ismerünk, de mégis sokszor tévedünk és hibázunk a bőrünk ápolásakor. Jöjjön most 7 szabály, amit ha betartunk, akkor elsővonalbeli védelmi rendszerünk meg fogja hálálni.

Bőrápolási 1x1
  1. A levegőből a bőrre rakódott por, kórokozó, baktériumok, gombák és az időjárás viszontagságai veszélyeztetik a bőr épségét, ezért a bőrt gondozni kell. A bőrápolás attól függ, hogy milyen a bőr jellege, vagyis zsíros, száraz vagy normál.
  2. Az arcbőrt lefekvés előtt mindig le kell tisztítani. Az esti mosakodáshoz használhatunk szappant, bár a legjobb szappan is szárítja a bőrt, lehetőleg a lúgos szappanokat kerüljük. Reggel, este a megtisztított bőrt kenjük be vékonyan zsíros krémmel. Esős, szeles időben, napozás közben a vékonyan felkent zsíros kenőcsréteg védi az arc érzékeny bőrét. Ne feledkezzünk meg a nyak ápolásáról sem, mert az első ráncok épp itt szoktak megjelenni.
  3. A szem környékét is naponta kenjük be egy-egy órára zsíros krémmel. A szem alatti bőrzacskó megnyúlását meleg kamillás vagy bórvizes pakolással hátráltathatjuk. Az ajkak repedésének, kiszáradásának megelőzésére kenjük be az ajkat éjszakára zsíros krémmel.
  4. A szárazságra hajlamos bőr ápolásának első követelménye, hogy kerüljük mindazt, ami csökkentheti a bőr faggyútartalmát. Ezért mosakodásra csak lágy vizet szabad használni, lehetőleg kerüljük a szappant is. Ha csak kismértékű a szárazság, használhatunk ugyan túlzsírozott szappant, de jobb, ha növényi olajjal vagy felére-harmadára higított tejjel tisztítjuk le az arcbőrt. Ezután langyos vízzel lemossuk és megtöröljük. A dörzsölés az érzékeny bőrön gyulladást okozhat, ilyenkor segít a hűvös kamillateás borogatás, bár ez maga is szárít. Száraz arcbőr tisztításához használhatunk lemosók-rémet is. Tisztálkodás után feltétlenül be kell kenni a száraz arcbőrt zsíros krémmel. A megtisztított arcbőrt lefekvéskor vékonyan bekenjük, aztán ujjainkkal a krémet bepaskoljuk a bőrünkbe.
  5. A helyesen alkalmazott púder védi a bőrt, szárazságra hajlamos bőrűek is használhatják, előzőleg azonban kenjék be a bőrüket vékonyan félzsíros krémmel. Ebben az esetben nemcsak a púder nem pereg le, hanem annak szárító hatását is ellensúlyozzák. A száraz bőrűek napközben csak vízzel tisztítsák arcukat, arcszeszt ne használjanak.
  6. A zsíros bőrűek mosakodjanak meleg vízzel. A bőr zsírosságát még jobban eltünteti, ha a mosdóvízhez kávéskanálnyi boraxot kever, és mindig használjon szappant. A bőr zsírosságát az is csökkenti, ha higított alkoholos vattával naponta többször letöröljük a bőrt. A púder a zsíros bőrt nem csak elfedi, hanem szárítja is. A kéntartalmú púder különösen előnyös a zsíros arcbőrre.
  7. A korai ráncosodás megelőzésére kellő szakértelemmel végzett masszázs ajánlatos. A bőr vérellátásának fokozását a különféle kozmetikai pakolások segítségével is el lehet érni. A már kialakult mély redőket azonban csak a plasztikai sebészet eszközeivel lehet eltüntetni.

Kapcsolódó cikk:

Tévhitek a kókuszpálmáról
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!