szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Borkülönlegességek 1.

Scheftsik Tamás, 2012. febr. 09.


Amikor a borokról beszélünk a legtöbb esetben nem is jut eszünkbe, hogy ez a nedű nem csak a szőlő erjesztett levét takarja. Mivel a bor (és a sör) készítése tulajdonképpen majdnem egyidős az emberiséggel. Így nem meglepő, hogy nem csak egy gyümölcs képezi az alapját az italnak. Sőt, akkor is különlegességet kóstolhatunk, ha a szüret időpontja vagy éppen az elkészítés módja változik.

Borkülönlegességek 1.

Gyümölcsborok

 

A bor készítéséhez szőlőre van szükségünk. A szüret után mustot készítenek belőle, ami erjedés útján válik csodálatos itallá. Ez az alap elképzelés él a legtöbbünk elméjében. De mért is kéne egyedül a szőlőre korlátozni az erjedés tulajdonságát? Hiszen a természet a gyümölcsöt úgy alkotta meg, hogy az erjedésre legyen képes, ezzel hozzájuttatva az embereket a bor nyújtotta lehetőségekhez. Bár kevésbé ismertek, de készülnek italok más alapanyagokból is. Ilyen például a füge, az áfonya, vagy éppen a csipkebogyóbor. Mindegyik nagyon finom, és egy kis utánajárást követően könnyen elkészíthető otthon is. A vendégeink biztosan elképedve veszik majd tudomásul, hogy az eléjük helyezett szederbor, vagy narancsbor saját „termés”.

 

Nem gyümölcs alapú borok

 

Mézbor

 

Bizony, nem feltétlenül kell megvárnunk a gyümölcsfák terméseinek áradatát, elkészíthetjük a borunkat más alapokat használva is. Az első, amely valószínűleg nem olyan meglepő, a mézbor. A mézsör óta tudjuk, hogy a méhek csodás anyaga tökéletes arra, hogy alkoholt készítsünk belőle. A boltokban beszerezhető ugyan, de nem egyszerű rábukkanni, és az ára sem alacsony.

 

Akácbor

 

A második különlegesség azon túl, hogy kifejezetten finom, még romantikus is. Elvégre nem mindennap ihat az ember erjesztett virágokat. Az elkészítésénél olyan „fürtöket” használnak fel, melyeket még nem fosztottak ki a méhek, így lesz igazán zamatos az elkészült bor. Cukorral és nem egyszer mazsolával fokozzák az ízélményt. Bolti forgalomban a legritkább esetekben találkozhatunk vele, így az otthoni elkészítés a célravezető, ha meg szeretnénk kóstolni a különlegességet.

 

Rizsbor

 

Bár a gabonafélékből inkább sört szoktak készíteni, a rizs a bor készítésére is kitűnően alkalmas. Ahhoz persze, hogy igazán finom legyen a végeredmény, itt már sokkal több ízanyagra van szükség, mint az előzőek esetében. A cukor mellett citromra, fahéjra, szegfűszegre, vaníliára, áfonyára és kardamonnra is szükségünk lesz. A kezdetben erősen zavaros folyadék a letisztulás után nem csak látványban, hanem ízvilágban is nagyon kellemes.

 

Kicsit másképp

 

Egy bor különleges voltát köszönheti annak is, ha az elkészítése folyamatát valahol megtörik. Ha eltérünk a megszokott metódustól, és a szőlő szüretelését elcsúsztatjuk, a végeredmény a jégbor lehet. A különleges, édes, és nem utolsó sorban elég borsos árú különlegesség azért ennyire finom, mert a dér megcsípi a szőlőszemeket. Ennek hatására azok kissé megtöppednek, így a cukorkoncentrációjuk megnő. Hasonló okokból különleges a görögök egyik nemzeti itala, a mazsolabor. A szőlőszemeknek itt is a cukortartalmának fokozásával alkotnak sűrű, rubinvörös, édes testes bort, melynek alkoholtartalma magasabb a megszokottnál.

 

Kapcsolódó cikk:

Bor, mámor, Magyarország 5.

A magyar szőlőtermesztés története

Mi lehet ez?


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia