szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bőrünk őre: a körömvirág

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 19.


Kenyérbélvirág, gyűrűvirágnak is nevezik is nevezik, ezt a fészekvirágúak családjába tartozó, gyógy- és ipari növényként is termesztett egyéves kerti növényt.

 

A körömvirág (Calendula officinalis) szára 40-60 cm magas, egyenes elágazó. Levelei 10-15 cm hosszúak, hosszúkás-visszás tojásdadok, húsosak. Virágfészkei a szárak csúcsán állnak, 5-10cm szélesek. Virágzata nyelves sugárvirágokból és csöves korongvirágokból áll. A sugárvirágok – fajtaváltozatok szerint – kevesebb, vagy több sorban állnak, pártájuk 2-3 cm hosszú, citromsárgától egészen a narancsvörös színig.
Termése meggörbültek, csónakszerűek, puha tüskéjűek. A körömvirág karotint, glikozidákat, keserűanyagot, kevés illóolajat és színanyagokat tartalmaz. Forrázatát belsőgyomor és bélfekély ellen; külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebek, fekélyek borogatására használják. Színanyagával élelmiszereket, gyógyszereket és italokat festenek.


Termesztése

 

Talajban nem válogatós, laza homokon kívül mindenütt jól megterem. Magját március végén 40 cm sortávolságba kell elvetni, majd 20 cm-re egyelni. Júniustól őszig virít. „Fészkes áru” előállítására az üde nyílásban levő virágzatokat legfeljebb 1 cm-es szárrésszel le kell csípni, majd napfény kizárásával meg kell szárítani. „Sziromáru” előállítására az üdén nyíló virágzatokból a sugárvirágokat ki kell csipegetni, majd szintén gondosan meg kell szárítani. Nem célszerű a megszáradt fészkekből utólag kicsipegetni a virágokat, mert a csészelevelek az anyaghoz morzsolódva rontják az áru minőségét. Kb. 1 q száraz sziromáru nyerhető 1 kat. hold területről.

 


Mire jó a körömvirágkenőcs?

 

Az emberek egykor a gyógynövényeket hívták segítségül a betegségek és kártevők ellen. Manapság újra egyre inkább építünk a hatásukra.

A gyógy- és fűszernövények erős aromával, hatóanyagokkal rendelkeznek, s ennek nem csak a fűszerezésnél vesszük hasznát. A gyógyfüvek ereje a kertben is érvényesül: egyesek a kártevőket tartják távol, mások társnövények fejlődését segítik. Déd- és nagyszüleink jól ismerték „kerti segítők” e tulajdonságait, és az ismeretek hasznot hajtottak a házban is.
A körömvirág virágjából könnyűszerrel készíthetünk gyógykenőcsöt különböző betegségek és sebek hatékony kezelésére.

 

A 12. századtól kezdve termesztik Európában a körömvirágot. A gyógynövény eredeti származási helye Egyiptom. Már csak díszítő hatása miatt is megéri a nyári növények közé ültetni, de pompásan mutat vázában is. Régen az időjárás megjósolásához elegendő volt egy pillantást vetni a körömvirágra: ha szirmai reggel hét óra tájban kinyíltak, aznapra jó idő ígérkezett; ha zárva voltak, esőre állt. A növény, gyógyító hatását már az ókori rómaiak is használták. Hildegárd, híres zárdafőnök és természetgyógyász később emésztési zavarok esetén ajánlotta. A körömvirágot külsőleg és belsőleg is használják. Elősegíti a sebgyógyulást és a rándulások kezelését, de hatékonyan alkalmazható epe- és menstruációs fájdalmak esetén is.


A gyógyító, vagy kozmetikai célokra készített körömvirágkenőcsöt bárki könnyedén előállíthatja. A növény szárított részei sajnos nem mindig kaphatók. Éppen ezért érdemes a virágot saját magának elültetnie. Utána csupán arra ügyeljen, hogy a sárga virágokat idejében szedjük le.

 


Körömvirág-készítmények lábápoláshoz, kézpuhításhoz, mitesszerre, sebre

 

Lábfürdő: A körömvirág és a zsálya antibakteriális hatású, s egyben nyugtatja a sebek, lábak irritált bőrfelületét.

Hozzávalók: 30 g zsályalevél, 30 g körömvirág, 30 g bojtorjánfű, 2 teáskanál almaecet, víz igény szerint. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a gyógynövényeket és az almaecetet. Kihűlés után áztassuk benne lábunkat, majd alaposan töröljük meg, és körömvirágkenőccsel krémezzük be.

 

Kiszáradt kézre: Megpuhítja az érdes bőrt, enyhíti a gyulladásait és begyógyítja a kisebb sebeket.

Hozzávalók: Egy marék körömvirág, 100 ml olívaolaj, 20 g méhviasz, 4 csepp citromfű-illóolaj. A szárított körömvirágot az olajjal együtt 20 percig gyenge tűzön főzzük. Átszűrjük, a virágokat kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a méhviaszt, és kis lángon megolvasztjuk. Levesszük tűzről, és addig keverjük, amíg sima keveréket kapunk. Közben hozzáadjuk az illóolajat. Tégelyben, hűvös helyen tároljuk.

 

Égési sebre: A kisebb, nyílt sebek és sérülések gyógyulását segíti elő a körömvirágvaj.

Hozzávalók: 70 g körömvirág, 100 g vaj. A frissen szedett virágokat szétmorzsoljuk, és ráöntjük az olvadt vajat. A keveréket gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük, és többször megkeverve 20 percig állni hagyjuk. Ezt követően egy kendőn gondosan átszűrjük.

 

Zsíros bőrre: A körömvirág vértisztító hatóanyagai a bőr gyulladt pattanásait, mitesszereit is gyógyítja.

Hozzávalók: 100 ml desztillált víz, 20 g körömvirág, 20ml mandulaolaj, 100 mg semleges alapkrém. A forralt vizet a virágokra öntjük. Lefedve hagyjuk kihűlni. Finom szűrőn átszűrjük. Hozzákeverjük az olajat. Az olajos- vizes keveréket gondosan elvegyítjük az alapkrémmel, simára keverjük és porcelántégelybe tesszük.

 

Kapcsolódó cikk:
Aloe Vera, a természetes orvosság

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Kertészkedés
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!