szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bővítsük kertészeti tudásunkat könyvekből!

Szépzöld, 2017. jan. 07.


Az üzletek vagy az online áruházak könyvespolcait böngészve jobbnál jobb kertészeti szakkönyvekre bukkanhatunk, és mikor máskor lenne itt az ideje kertészeti tudásunk, ismereteink ilyetén bővítésének, ha nem az unalmas, hosszú téli estéken? Lássuk hát a kínálatot!

Bővítsük kertészeti tudásunkat könyvekből!

A kertészkedéshez szinte mindenki ért, ha pedig nem, idővel a saját tapasztalatain, esetleg kárán keresztül beletanul. Ám még a leggyakorlottabb hobbikertészek sem nélkülözhetik időnként, hogy szélesítsék elméleti tudásokat és belelapozzanak egy-két új vagy épp régi kertészeti szakkönyvbe, melyekkel sok hasznos tudást gyűjthetnek be, és hasznosíthatnak majd tavasztól a kertben. Aki könyvek tanulmányozására vagy beszerzésére adja a fejét, annak nincs könnyű dolga, hiszen e témában is számos mutatós és hasznos kiadvány látott és lát napvilágot jelenleg is. Szinte eligazodni is nehéz a hatalmas kínálatban! Általános tanácsként elmondható, hogy a könyveket mindig úgy igyekezzünk kiválasztani, hogy figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a magyarországi viszonyok (időjárási, csapadék, éghajlati, stb.) merőben mások lehetnek, mint a német, amerikai, esetleg angol viszonyok, amelyekre adoptálva a könyvek születtek. Ha tehetjük, vegyünk magyar viszonyokra íródott könyveket, vagy mindig tartsuk szem előtt a különbséget!

Aki a kertjét tervezi, annak mindenképpen ajánlott elolvasni az Anette Timmermann szerkesztésében megjelent, Az 500 legszebb kerti növény című kötetet, mely 2005-ben jelent meg az Alexandra Könyvkiadónál, még ma is tartalmas érték. A könyvből megismerhetjük a legszebbnek tartott kerti növényeket, és azok tulajdonságait, ültetési igényeit, így segítségével egy komplett tervet tudunk összeállítani a növények ültetési rendjére vonatkozóan.

Az újabb kertészeti szakkönyvek közül a kezdő kertészek részére ajánlott elolvasni Jonathan Edwards: A kezdő kertész című könyvet, melyben tömören összefoglalásra került minden olyan alapvető tudásanyag, amely a kert megtervezéséhez, a növények ápolásához elsődlegesen szükséges. A könyv kiemelkedő abból a szempontból, hogy az új információk rendszerezetten várják az olvasót, és segítségével megtudhatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a kertünkből, mindezt számos fényképpel és illusztrációval tűzdelve.

Metszés – sikerrel!

A tavasz első feladata a metszés, amely – valljuk be – sokszor még a leggyakorlottabb kertészeket is kétségekkel tölti el. Hiszen a metszés nem egy könnyen elsajátítható feladat, sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy igazi sikereket érjünk el. A legjobb, ha egy, a metszésben jártas szakembertől lessük el a fortélyokat, ám ha nincs ilyen az ismeretségi körünkben, akkor kénytelenek leszünk saját magunk megbirkózni vele. Számos szakkönyv foglalkozik szerencsére a metszéssel is, részletesen elmagyarázva és illusztrálva a szükséges tennivalókat. Közülük most a 2013-ban megjelent Metszés mindentudó – 99 lényegretörő válasz című kiadványt említenénk meg, mely azokra a kérdésekre igyekszik választ adni, melyek a leggyakrabban felmerülnek. Számos gyakorlati, jól hasznosítható tanáccsal, technikai leírásokkal, képes útmutatóval. Külön előnye a könyvnek, hogy nem csak a gyümölcsfák és a rózsák metszésének kérdéskörét járja körül, hanem kitér a díszfák és a kúszó- és évelőnövények metszésének tudnivalóira is.

Kertészkedjünk az erkélyen (is)!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a balkonokon, erkélyeken történő kertészkedés, és meglepő módon ma már nem csak a dísznövények kapnak helyet ezeken a parányi területeken, hanem a haszonnövények is. A tendencia nagyon örvendetes és mindenképpen támogatandó. Az elindulásban a segítségünkre lehet Natalia Fassmann: Konyhakert az erkélyen című könyve, mely a Cser Kiadó gondozásában látott napvilágot. Tartalmazza mindazokat a konyhakerti növényeket, amelyek sikerrel termeszthetők az erkélyeken is, és kitér minden gondozási teendőre, az öntözéstől egészen a növények kártevői elleni védekezésre is.

Kapcsolódó cikk: A helyiségek tájolása és a szobanövények
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!