szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Burgonyát az ínyenceknek is!

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 28.


Érdemes a kertbe burgonyát ültetni. A frissen felszedett, korai fajták nagyon finomak, és már néhány héttel elültetés után fogyasztásra érettek.

Burgonyát az ínyenceknek is!

A köznyelvben a krumplinak nevezett burgonyát, a tájnyelvben sokféleképpen neveznek: krumpedli, kolompér, grulya, földialma, pityóka, svábtök. A növény valódi gyümölcsét azok a kis zöld bogyók képezik, amelyek a virágzás után jelennek meg, nagy mennyiségben tartalmaznak mérgező anyagot. Fogyasztásra kizárólag csak a földalatti gyökérgumó alkalmas. Gyakran olcsó élelmiszerként használnak, de olyan fajták is léteznek, amelyek igazi ínyencségnek számítanak.

Jó 70 évvel ezelőtt kezdték el a tudósok génbankokban biztonságba helyezni a vad változatokat és a hagyományos fajtákat. Az Andok fennsíkjain, a burgonya eredeti őshazájában, a parasztok napjainkban is több mint 400 fajtát termesztenek, melyek egyaránt különböznek egymástól virág és gumó színében, valamint ízben. A korán, közepesen korán és a későn érő fajtákból összeállított tarka választék a kertben is változatosságról gondoskodik.

Előcsíráztatással különösen ellenálló növényeket kapunk. Az egészséges, foltmentes vetőburgonyát lapos ládákba tegyük 10-15 fokos hőmérsékletű, világos helyre. A gumókon, vastag, rövid, életerős csírák jelennek meg. Kiültetésre áprilistól kerülhet sor, tápanyagban, humuszban gazdag, porhanyós talajba. Legjobb, ha az ágyásokat vetés előtt két héttel előkészítjük.

A felső talajréteg gyorsabban felmelegszik és felszikkad, ha az ültető-sorokat (a bakhát még jobb) kelet-nyugati irányban alakítjuk ki.
Amint kezdetét veszi a gumóképződés, a burgonya sok vizet igényel, tehát szárazság esetén kiadósan kell öntözni, lehetőleg reggel, hogy estig felszáradjon a föld felszíne. Vigyázni kell, hogy locsolás közben a leveleket ne érje víz, ellenkező esetben fennáll a gombafertőzés veszélye.

A korai burgonya június első felében érik be. Várjunk addig, amíg a gumók elérik a konyhai felhasználásra alkalmas méretet, és mindig csak annyit szedjünk ki a földből, amennyire szükségünk van. A növényt ásóvillával forgassuk ki a földből, majd gumóstól húzzuk ki. A zsenge gumókat ne tároljuk, hanem minél hamarabb fogyasszuk el. Eltérően a tárolható késői fajtáktól, melyeket csak akkor kell felszedni, amikor a gumó héjában képződő parafa szövet védőrétegként körülveszi a gumót. A korai burgonya vékony héja hamar megráncosodok, és a gumó elveszíti kellemes, mandulára emlékeztető aromáját.

Nem véletlenül nevezik a burgonyát kapásnövénynek. Gondozását illetően legfontosabb dolog a többszöri feltöltögetés. A talaj a burgonyatövek között is laza és gyommentes legyem, hogy a növényeken sok vaskos gumó alakulhasson ki.
A burgonya finom, egészséges, ez minden fajtára érvényes, legyen az bármilyen színű, kemény vagy lisztesre fövő húsú. Már 3 burgonya fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.

Kártevője a kolorádóbogár, mely májusban rakja le a narancsvörös tojásait a levél hátoldalán. Ha a petéket, lárvákat és a bogarakat idejében összegyűjtjük, a nagyobb károk, vegyszerek használata nélkül megelőzhetőek. A biokertészek megelőzésként a burgonyaparcella szélére mézontófűvet is vetnek.

A drótféreg megrágja a gyökeret, és lyukat fúr a gumóba. Ez a kártevő tulajdonképpen a különféle pattanóbogarak lárvája. Védekezésképpen ne trágyázzunk friss istállótrágyával, és ültetés előtt csaléteknek helyezzünk ki félbe vágott burgonyákat, az elvágott felületükkel lefelé.

Kapcsolódó cikk: Próbáld kis a csicsókát!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!