szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Burkolatok teraszokra

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 20.


Amikor a teraszunkat megálmodjuk, el kell döntenünk, hogy milyen is legyen a burkolata. A legtöbben ezt nem gondolják végig, és olyan lehetőség mellett döntenek, ami a legegyszerűbb vagy legolcsóbb. Ezzel nem is lenne semmi baj, de a tervezéssel sokat spórolhatunk, így közel ugyanannyi pénzért lehet olyan teraszunk, amilyen csak szeretnénk.

 

Burkolatok teraszokra

 

Gyönyörűen mutatnak és nagyon tartósak is a kő burkolattal ellátott teraszok. Ráadásul az a luxusunk is megvan, hogy a választék igen széles, a járólapoktól elkezdve a szabálytalan formájú, tört lapokig bezárólag. Szín és tartósság tekintetében is válogathatunk kedvünkre, ám azt nem árt szem előtt tartani, hogy egy viszonylag nagy igénybevételnek kitett részről van szó. Éppen ezért nem érdemes nagyon kényes burkolatot választani, mert gyorsan megkarcolódhat, amikor például egy kert buli alkalmával a bútorokat húzogatjuk rajta. Ha szeretnénk egy kicsit különlegesebbé tenni az elképzelést, akkor érdemes elszakadni a padlótól. A kiválasztott anyagot ne csak a járófelületre tegyük, hanem egy bizonyos magasságig a falra is. A bokáig, vagy térdig „megemelt” burkolat olyan hatást eredményez, mintha egy bensőséges kis medencében lennénk.

 

Fa

 

A másik legnépszerűbb burkolóanyag a kő mellett igazán elegáns és tartós megoldás. Attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni, válogathatunk a különböző megmunkálású és kialakítású darabok között. A matróz feeling szerelmeseinek érdemes hajópadló típusú megoldásban gondolkodniuk, és a csíkos kiegészítőket preferálniuk. Ilyenkor az is megengedett, hogy a festés és lakkozás egy kicsit elhasznált benyomást keltsen. Akik az elegánsabb megoldásokat kedvelik, azok választhatnak olyan padlót, ahol a deszkák közötti rész hangsúlyosabb, vagy éppen teljesen el van dolgozva. Mindkét esetben érdemes sötétebb árnyalatot választani, és lehetőleg olyat, amiben szépen látszanak a fa eredeti rajzolatai. Az első esetben a mattabb, vagy enyhén fényes lakkozás mutat igazán, a másodikban azonban az erősen felcsiszolt, ragyogó felület a legszebb.

 

Beton

 

Kétségtelenül a legolcsóbb megoldás, ha burkolat nélkül hagyjuk a betont. Ezt sokan azért nem szeretik, mert ennek az anyagnak nem éppen tetszetős a felülete. Pedig ma már sok lehetőségünk van arra is, hogy megszínezzük. A különböző árnyalatokat keverhetjük közvetlenül a betonba is, de száradás után is felvihetjük rá. Ma már nem kell megállni az egy színre lekent, nem éppen impozáns látványt nyújtó betonnál. Lehetőségünk van fényesre csiszoltatni, sőt, akár márványszerűre festetni azt. Ezzel nem csak pénzt spórolunk, de a környezetet is óvjuk, hiszen a drágább követ nem kell kibányászni, csiszolni, szállítani és lerakni.

 

 

Sokan, amikor a teraszt kialakítják, átsiklanak azon a lehetőségen, hogy egyszerűen fűvel borítsák azt. Pedig ezzel rengeteg plusz költséget lehet megspórolni, igaz, munka is több van vele. De egy kis fűnyírásért cserébe élő teraszt kapunk, ahol a talpunkat a hűs, zöld növényzet simogatja.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!