szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Bútorfelújítás házilag

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 09.


Amikor a bútoraink már nem azt a megjelenést képviselik, amit szeretnénk, akkor rendszerint fájó szívvel bár, de megválunk tőlük. Pedig, ha nem így teszünk, és elővesszük a kreatív énünket, akkor bizony olyan egyedi darabokat alkothatunk, amit még a szomszédok is irigykedve fognak szemlélni.

Bútorfelújítás házilag

Festve

 

A legegyszerűbb, bár munkás megoldás az, ha átfestjük az adott darabot. A munkához először mindenképpen le kell csiszolni az előző réteg lakkot, és persze az eredeti színt. Ez kosszal jár, így ha lehet, akkor inkább a teraszon, vagy lehetőleg a kertben végezzük. Ha megvagyunk, akkor válasszuk ki azt az árnyalatot, amit el tudunk képzelni a szobában, és kenjük le vele a felületet. Arra érdemes figyelni, hogy a felcsiszolt fa elég sok festéket magába szív, így érdemes 2-szer 3-szor is átkenni a bútort. Ha a szín teljesen megszáradt, akkor egy réteg lakkal fixálhatjuk, amit újra szárítunk, és készen is vagyunk.

 

Ha egy kis kézügyességünk is van, akkor rakhatunk a bútorunkra mintákat is. Ezt megtehetjük ecsettel, de akár alkoholos filccel is. Ha nem vagyunk annyira ügyesek, akkor használjunk sablont. Sok ilyet találhatunk az interneten is, de mi magunk is készíthetünk, egy könyv, vagy egy másik, már elkészített minta segítségével. Amikor a színeket használjuk, nem kell leragadni egyetlen árnyalatnál. Ha kombinálunk 2-3 árnyalatot, vagy teljesen különböző színeket, akkor fiatalosabb, vidámabb hatást érhetünk el. Ha pedig tényleg egyedi, és nehezen elkészíthető darabot szeretnénk, akkor alkossuk meg úgy, mintha az adott árnyalat egyre sötétülne, vagy világosodna.

 

Bevonva

 

Ha nem akarunk a festéssel bajlódni, akkor be is vonhatjuk a felületet. Ehhez pedig sok lehetőség adódik. Az első, és talán a legegyszerűbb a tapéta. Nem is kell más, csak elmenni a kereskedésbe, és a nekünk tetsző darabot kiválasztani. A különböző felületeket érdemes több lépésben beborítani, mert így szebb lesz a végeredmény. Ragasszuk fel, várjunk, amíg megszárad, majd egy éles késsel vágjuk le a felesleget. Ne ollót használjunk, mert a szélek nem lesznek olyan tiszták. Száradás és vágás után jöhet a következő felület. Az sem baj, ha nem szeretnénk az egészet beburkolni, hiszen mutatós, ha az asztal lába mintás, vagy éppen a szekrényajtóban, egy díszkeretben helyezünk el tapétát. Remek megoldás lehet még az is, ha szalvétatechnikával díszítünk. Pepecs munka, és rengeteg vagdosás, de megéri a fáradságot, mert a minták igazán egyedi láncolatát hozhatjuk létre általa.

 

Valami igazán egyedi

 

Szinte mindenki emlékszik még azokra a képekre, ahol sok fotó volt összezsúfolva, művészi káoszban, egyetlen keretben. Nos, ezt könnyedén elkészíthetjük a bútorokon is. Kelleni fog hozzá sok, vicces és kedves fotó, ragasztó, és üveglap. Ez utóbbit érdemes méretre vágatni, ami néhány ezer forint, de nem olyan nagy kiadás. A képeket rendezzük el a felületen. Ne ijedjünk meg attól, hogy egymást részben fedjék, hiszen nem kell, hogy egy fotón minden látszódjon, a háttér, és az idegen emberek nyugodtan letakarhatóak. Mielőtt fel is ragasztanánk az emlékeinket, mindenképpen tervezzük meg, és egyszer rendezzük össze, hogy hogyan is nézzen ki, mert később már nagyon nehéz lesz javítani.Ha megvagyunk, akkor ragasztgassuk fel, és egy puha, tiszta ronggyal töröljük át. Az sem árt, ha mindezt gumikesztyűben végezzük, hogy ne legyenek tele a fotók ujjlenyomattal. Végül tegyük rá az üveglapot, rögzítsük, és kész is.


Egyedi bútort alkothatunk akkor is, ha valami igazán meghökkentő anyagot használunk a bevonáshoz. Romantikus és szexis lehet, ha egy világosabb árnyalatú kis asztalt fekete csipkével burkolunk, majd lelakkozzuk azt, de ugyancsak meghökkentő lesz az eredmény, ha műszőrmét használunk (ebben az esetben a lakkozás természetesen elhanyagolható).
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia