szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Búza ABC

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 06.


Őshazája Kis-Ázsia és Közel-Kelet, de az egész világon elterjedt. A világ legfontosabb élelmiszernövényei a gabonák. 

Búza ABC

A búzaszem valóságos élelemraktár: ásványi anyagokat, fehérjéket, energiában gazdag keményítőt, vitaminokat tartalmaz. Nemcsak ehető, de hosszabb ideig eltartható és bármikor süthetjük belőle a kenyeret, péksüteményeket.

A korai vadászó-gyűjtögető életmódot folytató embercsoportok, melyek letelepedtek Etiópiában, Dél-nyugat Ázsiában és a mediterrán térségben, már gyűjtögették a vadbúzafélék termését és más élelemmel együtt elraktározták azokra az időkre, amikor a nappalok rövidebbek lettek. Ha már kiszáradt, kövek között őrölték meg, a lisztet vízzel keverték és sütötték belőle a kenyeret. Az őrleményt meg is erjesztették. Száraz cserépedényekben tárolták a magvakat, óvva a rágcsálók elől, hogy tavasszal elvethessék.

Ahogy a századok múltak, a földművesek egyre jobb fajtákat nemesítettek ki. Az egyik fontos feladat volt, hogy olyan növényeket találjanak, amelyeknél az érett szemek nem peregnek ki a kalászból.

Az ősi búzafélék, az alakor és a tönköly érést követően pergő szeműek. Ez a tulajdonság a vadon termő növény szaporodáskor fontos, de az aratóknak vesztességet jelent.

A rabszolgák, majd a jobbágyok művelték a földeket és termesztették a jól értékesíthető búzát. A Nyugat meghódítására induló ibériai tengerészek a Kanári-szigeteken elvetették és learatták a búzát, majd folytatták az útjukat.

A búzaföldeket mindenhol rítusok és babonák vették körül. Kínában az első számú gabona a rizs volt, de a búza külön bánásmódot élvezett. Észak-nyugat Kínában i.e.: 2900-2600-ból származó kenyérmaradványokra bukkantak a régészek. A földművesek és kézművesek állati termékeket nem nagyon fogyasztottak. Az állattartás gazdaságtalan volt. Takarmány helyett a terményeket az emberek fogyasztották el. A húst búzából, a tejet szójából készítették, majd tofut állítottak elő belőle. 

Kapcsolódó cikk: Utazás a sütemény – keksz - kenyér országába
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia