Céklával támadjuk a tavaszi fáradtságot!
Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 14.
Készítsünk egy vitaminbomba a cékla segítségével tavaszra is.

A cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb téli tápanyagunk, a szervezet számára vitaminforrás. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb a benne található ásványi anyagoknak, vitaminoknak köszönhetjük. Rendkívül gazdag béta-karotinban, folsavban, C és B-vitaminban. Karotinja és a B-vitaminja fokozzák a bőr természetes anyagcseréjét, bőrvédő és bőrfiatalító hatásúak. Vastartalma ugyan nem magas, de a cékla az a zöldség, amelyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani.
Magas káliumtartalma révén jó vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.
Cholintartalma hat az emésztésre, belek és a gyomor egyenletes működésére, tisztítja a vesét és a májat. C-vitaminja véd megfázásos betegségek és a vírusok ellen. Magnézium és kalciumtartalma révén csonterősítő. Szénhidráttartalma kevés, de ezek azonnal hasznosuló egyszerű cukrok, ezért fizikai munkát végzők, sportolók erőforrása lehet.
A savbázis egyensúly és a májanyagcsere folyamatait szabályozó hatása miatt a nyers cékla kicsavart leve a tumoros és a savtúltengésben szenvedő betegek mindennapi itala lehet. Zsírégető hatását a sárgarépa-lével keverve fejti ki a leglátványosabban.
A cékla bizonyítottan lúgosító, étvágygerjesztő, epeelválasztást segítő, gyulladást gátló hatású.
Mivel a cékla oxálsavat is tartalmaz, nagy mennyiségben és folyamatosan fogyasztva hátráltatja a kalciumfelvételt és hozzájárulhat a vesekő képződéséhez.
A vas folsavval együtt van jelen, ezért nem csak jó vérképző, hanem magzatvédő zöldségnek is tartják. Tele van a ráksejtek szaporodását gátló antioxidánsokkal.
Kapcsolódó cikk: Így hasznosítsuk a Napot!
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22