szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Crocosmia – avagy a csodálatos sáfrányfű

Topor Erika, 2012. szept. 10.


Az évelő dísznövények egyik közkedvelt faja a Crocosmia, magyarul a kerti sáfrányfű, montbrécia.A Crocosmia crocosmiiflora hazája Dél-Afrika. Közel 80 cm magas, felálló virágzati szárat fejlesztő, erősen terjedő tövű, hagymagumós évelő dísznövény. Első ránézésre a sásliliomra hasonlító évelő levelei szintén kard alakúak, zöldek, ép szélűek.

Crocosmia – avagy a csodálatos sáfrányfű

A legkönnyebben virágzatáról lehet megkülönböztetni a sásliliomtól. Apró narancssárga virágai egyoldalú álfüzérben nyílnak.
Mint a hagymás évelők általában, jó vízelvezető, humuszos talajt kedvelik. A magas tápanyagtartalom hozzájárul szép virágzásukhoz. Évről évre egyre nagyobb telepet hoznak létre, terjedő tövű.


Napos évelőágyba ültessük. Ideális választás lehet utcafrontra is ültetni, ha nem félünk attól, hogy virágzáskor előszeretettel fogják az arra járók megdézsmálni kedves virágait. Ahogy a sásliliomnál, itt is igaz, hogy elvirágzás után már csak levelével díszít. Ilyenkor a leveleken át is mehetünk a fűnyíróval akár, nem fogja a növényt károsítani, de azt ne felejtsük el, hogy a hagymások esetében az elvirágzás után a hagyma a „levelekből táplálkozik” és a következő évi dús virágzáshoz erős hagymagumókra lesz szükségünk. Téli védelmet kíván: kiszedhetjük és pincében tárolhatjuk, de bent is hagyhatjuk a talajba a hagymagumókat, csak a felszínen érdemes levelekkel letakarni a talajfelszínt, hogy a fagyok ne károsítsák a hagymákat.

 

Szépséges fajták…


Hazánkban két igazán kedvelt fajtával találkozhatunk. Egyik a Crocosmia ’Lucifer’, tűzpiros virágú fajta. Nemesített fajta, valamivel nagyobb az alapfajnál. Közel 100 cm magas virágzati szárat fejleszt, szintén terjedő tövű évelő.


Hosszúkás-lándzsás leveleivel jó háttérnövény évelőágyakban. Piros, tölcséres virágai két sorban, egy oldalon nyílnak, elhajló álfüzérben. Mint az alapfaj, szintén a jó szerkezetű, szerves tápanyagokban gazdag, tápdús, üde talajokat szereti. Napos helyen mutat a legszebben. Télen védelmet igényel: avarral, fűrészporral takarjuk a töveket a téli fagyok elől.


Másik kedvencünk a Crocosmia ’Voyager’. Nemesített fajta, és a ’Lucifer’ fajtához hasonló méreteket képes elérni virágzati száraival (közel 100 cm magas). Terjedő tövű évelő dísznövényünk. Leveleiben eltér az előző fajtától, kard alakú levelei 60 cm hosszúak. Virágai élénksárgák.


Jó vízáteresztő, humuszban gazdag, magas tápértékű, rendszeres vízellátottságú talajban érzik a legjobban magukat. Napos fekvésben értékes dísze a kertnek. Épület, fal előtti napos évelőágyakba a legalkalmasabb. A többi fajtával ellentétben jó vágott virágnak is. Télen szintén védelmet igényel: takarással vagy a gumók kiszedésével védekezzünk a fagyok ellen.

 

Kapcsolódó cikk:

A rejtélyes életű évelők

Csavargók a gyom ellen

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia