szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Csak ennyit érzel? Az 5 féle íz

Topor Erika, 2013. jún. 28.


Vajon hogyan állapították meg elődeink a táplálékok ízét, ezzel együtt a gyógynövények ízének karaktereit?

Annak idején, amikor a gyógynövényekkel először találkoztak elődeink, akkor még nyoma sem volt a mai biokémiának, így más rendszer szerint lehetett meghatározni a különböző tulajdonságokat, többek között az ízeket is.

Csak ennyit érzel? Az 5 féle íz

A hagyományos kínai orvoslásban a táplálékok és a gyógynövények ízük és energiájuk alapján volt megkülönböztetve. Az inkább yang jellegű növényeknek meleg energiákat tulajdonítottak, míg a yin jellegűeket hideg energiákkal „ruházták” fel. Mai értékrendbe átillesztve ezt az elgondolást yangnak tekintendőek a serkentő, élénkítő hatású gyógynövények, míg a nyugtató, csillapító hatásúak a yin-ek.

A kínai gyógynövénytudomány öt féle ízt különböztet meg, de ugyanezen ízek jellemzőek a világ számos kultúrájára.

 

Édes ízek

A csillapító, tápláló, erősítő gyógynövények általában édeskések. kétféle édest különböztetünk meg: az egyik az üres (hűvös) édes, másik a teli (meleg) édes íz. A meleg-édes természetű gyógynövények közé soroljuk a ginzenget (Panax ginseng), vagy az Astragalus membranaceus-t is. A meleg-édes gyógynövények yang sajátosságúak, tehát serkentően hatnak a szervezetre.

A hűvös-édes gyógynövények, mind yin sajátosságúak, így nyugtató, csillapító hatásúak, mint például a különböző gyümölcsök, bogyók.

Sós ízek

A só köztudottan a szervezet vízháztartásáért felelős, így de soroljuk az olyan gyógynövényeket is, melyek a folyadékegyensúlyhoz köthetőek. Legjobb példa talán erre a típusra a tengeri alga, mely közvetlen hatással van a vesére és a húgyhólyagra.

 

Savanyú ízek

A savanyú ízvilágra gondolunk, akkor először a hűsítő hatást kell megemlíteni. A sós ízek serkentik az emésztés enzimatikus folyamatait, kihatnak az anyagcserére. Az anyagcserére való hatásnál megemlíthető, hogy jótékony hatással vannak a májra és az epehólyagra is. Az egyik legismertebb savanyú íz a citrom, mely rendkívül gazdag C-vitaminban. De ide sorolható továbbá a cseregalagonya (Crataegus oxyacantha) és a vadrózsa (Rosa canina) is.

Keserű ízek

A keserű ízek egyik alapeleme a kinin – talán ez is az egyik legismertebb keserű íz, gondoljunk csak a tonikra. A keserű íz többnyire az alkaloidoktól származik, melyek közömbösítik a szervezet káros savait. Ide soroljuk a Rhamnus purchiana-t, a Mahóniát (Mahonia aquifolium), és a tárnicsot (Gentiana) is. A szeldeltlevelű rebarbara (Rheum palmatum) gyöktörzse és gyökerei szintén keserűek.

 

Csípős és erős ízek

A nők ismerik leginkább a csípős paprikából készült krémek jótékony hatását. A csípős gyógynövények elősegítik a pangó vér és a megrekedt méreganyagok (kínai orvoslásban megrekedt energiák) felszabadulását. A fűszeres ízek a váladékok fölszaporodása ellen hat – kivétel ha túlzott mértékben fogyasztjuk. Erős-hűvös növény a borsmenta (Mentha piperita), és számtalan konyhai fűszernövény. Erős-meleg növénynek számít a fahéj (Cinnamomum zeylanicum), a feketebors (Piper nigrum).

Kapcsolódó cikk:

7 orrunk előtt heverő illatos gyógyító
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia